LIFESTYLE

Astronauti u svemirskoj šetnji zbog neobičnog zadatka

Avaz.ba

5.10.2017

Dvojica američkin naučnika danas su izašli u svemirsku šetnju da poprave robotsku ruku Međunarodne svemirske stanice, saopštila je danas američka svemirska agencija NASA.

Astronauti Rendi Bresnik i Mark Vande Haj počeli su svoj izlazak u 14.05 po centralnoevropskom vremenu kada su aktivirali baterije svog svemirskog kombinezona i zatim izašli u svemirski prostor. Predviđeno je da će njihov izlazak u svemir trajati šest i po sati. To je prva od tri svemirske šetnje planirane tokom naredne dvije sedmice.

Oni treba da zamjene robotsku "šaku" velike robotske ruke proizvedene u Kanadi. Mehanizam za prihvat šake je loše funkcionisao u avgustu.

Ruka je duga 18 metara i ima presudnu ulogu u radovima na svemirskoj stanici i također služi da "uhvati" letjelica koje redovno dolaze da snabdjevaju stanicu.

Ruka koja je dobro služila više od 16 godina pokazuje znake umora i NASA želi da ona bude u savršenom radnom stanju da bi mogla da prihvati američku svemirsku letjelicu za snabdjevanje idućeg mjeseca.

Ovo je 203. svemirska šetnja u historiji Međunarodne svemirske stanice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.