LIFESTYLE

Ovo je najveći ružičasti dijamant na svijetu

Avaz.ba

6.10.2017

Obojeni dijamanti su jako rijetki, što ih čini i mnogo vrijednijima, a najveći je otkriven u rudniku Alrosa.


Alrosa rudnici su rudnici dijamanata u Rusiji koji su najveći takve vrste na svijetu. Ove statistike potvrđuju veliku količinu dijamanata koju ova grupacija godišnje iskopa.

Međutim, ovaj proizvođač dragog kamenja je nedavno bio veoma uzbuđen iskopavši ogroman dijamant u jednom od svojih otkrića.

Nebrušeni ružičasti dijamant je najskuplji dijamant otkriven ikad u rudnicima Alrosa i taj podatak ga već čini dovoljno posebnim. 


Veličine je 22.47 mm x 15.69 mm x 10.9 mm i sa vrlo malim nedostacima težine je 27,85 karata.


Obojeni dijamanti težine preko deset karata su ekstremno rijetki, a što se tiče ružičastog dijamanta, najveći koji je iskopan u Alrosa rudnicima težio je 3.86 karata.

Također, nije novost da se obojeni dijamanti prodaju za ogromne sume novca. 


Na primjer aukcijska kuća ‚‚Christie" je prošle godine prodala ‚‚Oppenheimer Blue’’ dijamant od 14.64 karata za $58 miliona, dok je u ‚‚Sotheby's" aukcijskoj kući ‚‚Pink Star", dijamant težine 59.6 karata u aprilu ove godine prodat za $71 milion.


Rijetki kvaliteti novootkrivenog ružičastog dijamanta govore o tome da će i on dostići ekstremno visoku cijenu u budućnosti, a jedino što će vlasnici morati da odluče jeste da li da prodaju kamen u svom izvornom obliku ili obrađenu verziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.