LIFESTYLE

Oženio 13-godišnju sestričnu samo da se ne uda za drugog

Avaz.ba

7.10.2017

Slavni američki pjesnik i pisac Edgar Alan Po (Allan Poe), koji je umro na današnji dan 1849. godine, ostao je siroče kao sasvim malo dijete. 

Otac mu je umro kad mu je bilo samo godinu dana, a majka mu je umrla godinu dana kasnije. Oboje od tuberkuloze.  Posvojio ga je imućni škotski trgovac duhanom Džon Alan (John Allan) iz Ričmonda. Kako nikad nije legalno posvojen, prezime Alan uzeo je kao srednje ime. 

Neotesan, problematičan i tvrdoglav

Kao 17-godišnjak Po odlazi na studij na Virdžnijski univerzitet, ali je ubrzo izbačen jer se često opijao i kockao. Džon Alan ga zapošljava kao činovnika misleći da će se tako smiriti, ali on bježi u Boston gdje se zbog neimaštine pridružuje vojsci gdje laže o imenu i godinama. 

Te godine objavljuje i svoju prvu zbirku pjesama. 

Očuh mu zatim pomaže da se upiše u slavnu vojnu akademiju West Point, ali i od tamo ga izbacuju godinu kasnije zbog neizvršavanja dužnosti. Očuh više ne može tolerirati njegovo ponašanje pa ga izbacuje iz kuće. Seli se u Baltimor tetki i počinje se baviti novinarstvom.

Brak nije konzumiran?

Uskoro se ženi svojom sestričnom Virdžinijom Klem (Virginia Clemm) koja je tada ima samo 13 godina.

Prema nekim navodima nije se oženio zato što se u nju ludo zaljubio već zato da je spriječi da se uda za drugoga. Naime, on je već neko vrijeme živio u kućanstvu s njom i njenom majkom. Kada se Virdžiniji počeo udvarati drugi muškarac Po je počeo paničariti.

Bilo mu je ugodno živjeti s njih dvije i počeo je njihovu kuću smatrati domom. Patio je od traume ostavljanja cijeli život i nije želio da se njihova idilična zajednica raspadne. Ponudio je sestrični brak. Navodno, on je bio više prijateljski nego romantičan. Neki čak smatraju da nikad nije bio ni konzumiran. 

Život na rubu

U skladnom braku ipak su proveli 11 godina, a kada je ona umrla od tuberkuloze Po je upao u strašnu depresiju i očaj. Pokušavao se i ubiti. Njegova najpoznatija pjesma Annabel Lee posvećena je upravo njoj.

Po bjesomučno pije, konzumira opijum, a u mnogim ženama traži utjehu. To je, doduše, radio cijeli život. vjerovatno i zbog toga što majčinsku ljubav nikada nije osjetio. Nakon smrti supruge, obećava brak čak trima ženama. Dvije godine nakon smrti žene, u 40. godini života, umire i on. Pokopan je na lokalnom groblju u Baltimoru kraj voljene Virdžnije. Njegova smrt do danas je ostala nerazjašnjena. Oko njegovog misterioznog nestanka i smrti nastale su mnoge legende i teorije zavjere – od toga da je otet, ubijen ili da je pobjegao živjeti pod drugim identitetom. 

Govorilo se da je četiri dana prije smrti, pronađen u deliriju i prosjačkim prnjama. Ne zna se koji je tačan uzrok njegove smrti. Neki navode da je umro zbog ovisnosti o alkoholu, drugi tvrde da je kriva tuberkuloza, pa da je umro od srčanog udara, zatim zbog prevelike konzumacije droge i lijekova, da se ubio...

Zgodan i atletski građen

Dame su se borile za njegovu pažnju, zvale ga na zabave i nagovarale da čita svoje pjesme na javnim nastupima. Pjesma 'Gavran' pretvorila ga je u književnu zvijezdu.

- Sve na njemu odavalo je dojam pravog džentlmena - napisala je jedna obožavateljica.

A žene su ga obožavale i zato što je zgodan i atletski građen iako se to ne bi moglo reći gledajući njegov najpoznatiji portret. Ipak, on je slikan u godini njegove smrti kada više nije bilo traga njegovom lijepom izgledu.

Po je volio veslati, planinariti, a držao je i rekord u plivanju na rijeci Džejms u Virdžniji. U studentskim danima bio je juniorski prvak u skoku udalj.

Bio je i veliki ljubitelj mačaka. Njegova ljubimica Katarina, navodno je patila od depresije kada je izbivao iz kuće na dužim putovanjima. Uginula je samo dvije sedmice nakon njegove smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.