Radari u sekundi podivljali: Meteorolozi u strahu zbog nečega na nebu

Avaz.ba
07.10.2017 22:55
A
A
A

Šareni, svjetlucavi spektakl koji su iznad američkog Kolorada (Colorada) snimili radari koji prate vremenske prilike zbunio je američke naučnike iz Nacionalne službe za vremensku prognozu. 

Najprije su mislili da se radi o jatima ptica, no ispostavilo se da se radi o oko 110 kilometara dugoj putanji šarenih leptira. 

- Nismo tako nešto vidjeli jako dugo - prenosi BBC izjavu jednog od meteorloga Paula Schlattera, koji je prvi uočio nešto šareno i neobično na snimkama. Radi se o vrsti leptira koju se u doslovnom prijevodu zove "Obojana dama".

Da se ne radi o pticama je pomislio kad je shvatio da je smjer kretanja neobičan, jer ptice redovito tim područjem lete od sjevera prema jugu, pa je odlučio snimku putem službenog profila Službe objaviti na Twitteru ne bi li im se javili drugi stručnjaci.

Gotovo svaki odgovor koji je dobio bio je "leptiri". 'Obojanu damu' može se pronaći širom SAD-a, a zadnjih sedmica se intenzivno i brzo kreću u grupama jer tokom hladnijih mjeseci bježe u sjeverni Meksiko i jugozapad SAD-a. 

Poznato je da prate smjer kretanja vjetra i da dnevno mogu proći stotine kilometara.