LIFESTYLE

Saznajte ko su najveći radnici u Evropi

Avaz.ba

11.10.2017

Kartograf, lingvista i matematičar Jakub Marijan kreirao je mapu koja prikazuje koliko zaposleni u većini država Evrope provode nedjeljno na poslu.

Kako njegova statistika uključuje i radno vrijeme na povremenim poslovima, brojevi su niži od 40, koliko je u nekim državama normalni nedjeljni radni broj sati.

Mapa je napravljena na osnovu najnovijih podataka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i pokazuje broj radnih sati na nedjeljnom nivou u svakoj zemlji Evrope, osim balkanskih zemalja i dijela sjeveroistočne Evrope.  Na osnovu ovih podataka najviše nedjeljno rade Grci (39 sati), zatim Rusi (38 sati), pa Latvijci i Poljaci sa 37 sati, piše Independent. 

Ubjedljivo najmanje vremena na poslu provode Njemci (26 sati), zatim Šveđani i Holanđani (27 sati), a nakon njih Francuzi (28 sati). 

Kada je riječ o drugim zemljama svijeta, izvan Evrope, čini se da Meksikanci rade najviše (43 sata), više i od Japanaca (33 sata).

Martijan je objavio podatke još nekih zemalja, pa za one zemlje koje već nisu navedene, lista izgleda ovako: Kanada 33, Amerika 34, Novi Zeland 34, Izrael 36, Čile 38 i Koreja 40.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.