LIFESTYLE

Za sve koji puno rade, a žele ljubimca: Afrički jež je pravi izbor

Avaz.ba

11.10.2017

Ukoliko razmišljate o kućnom ljubimcu, a pas ili mačka su vam previše zahtjevne životinje za vaš ubrzani način života, razmislite o pomalo neobičnoj i neodoljivoj bodljikavoj životinjici – afričkom patuljastom ježu.

Afrički patuljasti jež već je godinama izrazito popularan u svijetu kućnih ljubimaca.

Ako pobjegne u kući neće vam pojesti kablove, što je definitivno veliki plus. Neće cviliti niti plakati kada vas nema, a nije zločest niti zahtjevan.

Međutim, ukoliko se odlučite da nabavite ovu životinju morate svakako zadovoljiti tri uslova:

1. S obzirom da se radi o životinji koja dolazi iz tropskih djelova Afrike, temperatura u prostoriji u kojoj boravi bi trebala biti 20 stepeni Celzijusa.

2. Žive isključivo u zatvorenom prostoru koji nije na promaji, tako da bi svakako trebali da imate kućicu gdje su smješteni.

3. Ježevi ne smiju biti izloženi direktnom suncu. Ova životinja koju su još u četvrtom vijeku prije nove ere pripitomili Rimljani ne obolijeva često, a bolesti su najčešće rezultat grešaka u držanju.

Kvalitetna hrana za mačke, slatko voće i uzgojeni insekti njihova su njihova hrana, ali kako su skloni debljanju potrebno je voditi računa o njihovoj težini koja ne bi trebala biti veća od 500 grama.

U kontaktu s drugim životinjama ovi preslatki ježevi su izrazito miroljubivi, a odnos s djecom poželjan je uz prisustvo odrasle osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.