LIFESTYLE

Sinišu je napustila majka kada je imao devet godina: Ne smeta mu siromaštvo, ni poljski WC, a ima nevjerovatan talenat

Avaz.ba

15.10.2017

Kad živite u selu gdje ima samo 12 stanovnika, a vi ste jedino dijete, morate sami da nađete zabavu. Tako je i ovaj dječak pronašao svoj talenat. Siniša Matijević, naime, stvara umjetnička djela zatvorenih očiju.

On živi s bakom i tatom. Majka ga je prije tri godine napustila. Zato je ovaj 12-godišnjak iz sela Gornji Budački u Karlovačkoj županiji, u Hrvatskoj, prerano morao da odraste i počne da brine brige odraslih. Ali, Siniša se ne žali. Ne buni se ni kada treba starici da pomogne oko ručka, ni kada treba da vozi traktor. Ne smeta mu ni siromaštvo ni poljski WC. Ni škola i prijatelji udaljeni, jednom 12-godišnjaku, dalekih osam kilometara. Jer, Siniša ima svoj svijet. Umjetnička djela koja stvara žmireći.

Crta on i bez poveza, ali ovako mu je draže jer, kaže, potpuno se usredsredi na dodir. Isključi se iz stvarnosti, pobjegne od problema.

- Osjetim pod prstom crte koje treba da nacrtam i tako uspijevam. Osjetim ako neka crta nije dovršena, ako znam da sam tu nacrtao, a nije dovršena, ako je prekinuta crta, znam da sam promašio zadatu liniju tu i onda ispravim. Osjetim gdje sam pogriješio i ispravim - govori Siniša Matijević.

Voli da stvara u tišini. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.