LIFESTYLE

Ovako izgleda aerodrom od 12 milijardi dolara, bit će jedan od najvećih na svijetu

Foto Twitter

Avaz.ba

20.10.2017

Početkom sedmice Kinezi su novinarima i fotoreporterima omogućili pristup gradilištu novog aerodroma u glavnom gradu Pekingu.

Riječ je o 12 milijardi dolara vrijednom megaprojektu koji bi trebao biti dovršen za nešto manje od dvije godine. Službeno otvaranje aerodroma predviđeno je za oktobar 2019., a Kinezi očekuju da će za nekoliko godina postati ne samo jedan od fizički najvećih, nego i najprometnijih na svijetu.


Urađen kostur 

"Novi aerodrom Peking" bi tako u prvoj godini trebao poslovati u smanjenom kapacitetu za nekih 45 miliona putnika, ali bi se to vrlo brzo trebalo povećati na preko 100 miliona putnika godišnje, čime će ući u kategoriju s najprometnijim aerodromom na svijetu, Hartsfield-Jackson u Atlanti, kroz kojeg je prošle godine prošlo nešto više od 104 miliona putnika.

Samo u "kostur" novog aerodroma ugrađeno je 1,6 miliona kubika i 52.000 tone čelika, a cijeli kompleks aerodroma, zajedno s pistama, protezat će se na 47 kilometara kvadratnih, piše Business Insider.

 - Ovo je sjajni primjer kapaciteta kineske nacionalne proizvodnje - rekao je glasnogovornik projekta Zu Venksin (Zhu Wenxin).

Domaći projekt

Iako su prve planove za novi aerodrom napravili Francuzi, Zu naglašava da su ga Kinezi gotovo u potpunosti izmijenili te se zapravo radi o kompletno domaćem projektu.

S gradnjom aerodroma počelo se 2014. godine, a riječ o jednom od najvećih ulaganja u infrastrukturu u glavnom gradu otkako je Ksi Jinping (Xi) postao predsjednik Kine i glavni sekretar Komunističke partije. Upravo to je i jedan od propagandnih razloga zašto se novinare pustilo na gradilište, budući da se baš ove sedmice održava 19. Kongres komunističke partije na kojem je Ksi učvrstio svoju vlast i postao de facto najmoćniji kineski vođa otkako je preminuo Mao Ce Tung.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.