LIFESTYLE

Opći haos: Zbog tuče u Tuzima, isključeno 12 učenika, za 22 ukor

Avaz.ba

1.11.2017

Nastavničko vijeće gimnazije “25. maj“ u Tuzima, isključilo je 12 učenika te škole, dok je za njih 22 izreklo ukor zbog tuče koja se dogodila u holu škole prije dvije nedjelje.

Uprkos brojnim kampanjama i edukaciji u cilju suzbijanja vršnjačkog nasilja, nasilje u crnogorskim školama ne jenjava.

Učenici gimnazije “25 maj” u Tuzima, 17. i 18. oktobra sukobili su se u holu škole, zbog čega je intervenisala i policija.

Snimak tuče tada je objavljen na Facebook-stranici "Podgorički vremeplov", a kako se vidi, brutalni okršaj posmatrao je veliki broj učenika, koji su tuču snimali i navijali.

U tuči su učestvovali đaci albanskog odjeljena sa jedne strane i crnogorskog sa druge.

Direktorica Gimnazije Miliana Dabović tada je poručila da će đaci biti kažnjeni, a sudbina vinovnika incidenta poznata je danas -12 njih je isključeno, a 22 je dobilo ukor.

- Učenici koji su svojim neprimjerenim i nedoličnim ponašanjem, a koje se u školi neće tolerisati, pokazali nezrelost, bahatost i nedostatak osnovne kulture za buduće akademske građane i koji treba da postanu nosioci društvenog razvoja i primjer budućim generacijama, snosiće odgovarajuće posljedice - kazala je nakon sjednice Nastavničkog vijeća direktorica Miliana Dabović.

Jasno poručuje-Uprava Gimnazije i zaposleni će preduzeti sve da se ovakvi pojedinačni slučajevi ne dešavaju.

- Učenici moraju biti svjesni da su razumijevanje, tolerancija i poštovanje, principi koji se u školi njeguju i da se na njima grade međuljudski odnosi, te da se neće tolerisati bilo kakvo njihovo nepoštovanje. Pri donošenju ove odluke, imali smo potpunu podršku Savjeta roditelja, učeničkog parlamenta i Školskog odbora - navodi ona.

Naglašava da se u Gimnaziji preventivno radi na suzbijanju svakog vida nasilja i da su, pored prosvjetnih radnika i učenika, u to uključeni i roditelji koji su veoma značajan faktor u odrastanju i formiranju ličnosti svakog pojedinca, te da od njih u velikoj mjeri zavisi kakav će ko čovjek postati.

- Rezultati i uspjesi naših učenika u nastavnim i vannastavnim aktivnostima treba da budu razlog za njihovo prisustvo u javnosti, a ne ovakvi slučajevi, te da ćemo svi zajedno nastaviti da radimo na afirmaciji škole, učenika i profesora,- poručuje Dabović.

Nasilje u školama sve je prisutnije. Samo prošlog mjeseca crnogorsku javnost šokirala su dva slučajeva: vršnjačko nasilje u đačkom autobusu kompanije Blue line, na liniji Herceg Novi – Kotor, te nasilje koje se dogodilo u Elektrotehničkoj školi Vaso Aligrudić, kada su otac i sin prebijeni od dva učenika.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da je pojačana komunikacija u vezi sa nasiljem u školama nužan korak.

- Planiramo i ozbiljnu komunikaciju sa svim školama po pitanju nasilja u obrazovno-vaspitnim ustanovama, o čemu će javnost biti ubrzo obaviještena - kazali su oni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.