LIFESTYLE

Da li vam je svekrva aždaha ili nova mama?

Avaz.ba

1.11.2017

Kada se udajemo, u paketu s mužem dobivamo i njegovu majku. 

Znamo da je odnos majki i sinova veoma specifičan i snahama nekada neshvatljiv, ali ipak, važno je imati dobre relacije sa muževljevom porodicom. 

Ekipa emisije "150 minuta" istraživala je zašto se forsira to da odnos svekrva i snaha mora biti loš.

Uprkos svim pričama o sukobima svekrva i snaha, one koje se pitali kažu da se lijepo slažu.

- Trudila sam se ne da joj zamijenim majku, daleko od toga, nego da budem korektna prema njoj, jer kao žena uvijek sam mislila da treba ženu štititi - kaže jedna svekrva iz Beograda.  

- Moja iskustva su da je meni svekrva bila pravi prijatelj - kaže jedna snaha.

Psiholog Predrag Đorđević kaže da često postoji rivaltet između svekrve i snahe. I jedna i druga vole istog muškarca. Majka želi da zadrži staro mjesto u njegovom srcu, a supruga da učvrsti svoje, prenosi B92.net.

- Stvari su često pojačane i time da ukoliko postoji nesklad u odnosu sa suprugom, pa se onda velika količina energije i emocija ulaže u odnos sa sinom, nakon čega stupanjem na scenu nove glavne ženske uloge, dolazi do velikog osjećanja praznine, odbačenosti, gubitka, a krivac je naravno snaha.

Psiholog kaže da baš taj obožavani muškarac može mnogo da doprinese tom odnosu.  

- Izabranik ta dva srca, majke i supruge, treba da stane između njih i da im na ravne časti dodijeli uloge koje im po pravu pripadaju. Da svojoj majci ne popunjava prazninu koju treba da popuni suprug i da ne bira strane tako da paktira sa majkom protiv supruge i obrnuto. Ne treba da igra dvostruku ulogu, nego da bude što iskreniji.

Svekrva, uz međusobno razumijevanje sve tri strane, snahi može da bude nešto kao neka nova mama. Ali, najvažnija je dobra volja, zaključuju autori emisije Prve tv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.