LIFESTYLE

Ako vam ovaj mačak priđe, sigurno umirete!

( Ilustracija)

Avaz.ba

9.11.2017

Oskar je mačak koji ima nevjerovatnu sposobnost da nanjuši i osjeti kada će neko umrijeti!


Oskar koji inače živi u staračkom domu u posljednjim satima života pacijenata bio je upravo kod onih baka i djedova koji su umirali.

O ovoj njegovoj sposobnosti napisana je čak i knjiga, a osoblje nije odmah povjerovalo u ovu „supermoć“, već ga je testiralo. Stavljali su macu na krevete osoba koje su bile poprilično zdrave i vitalne, međutim ona bi jednostavno otišla na drugi krevet. I tačno u 50 posto slučaja, Oskar bi se sklupčao pored umiruće osobe, kao da želi da joj pomogne da pređe u drugi svijet.

Njegovu jedinstvenu priču otkrio je doktor David Dosa, gerijatičar i pomoćnik profesora na Univerzitetu u Brovnu, koji tvrdi da su Oskarova predviđanja rijetko pogrešna u proteklih šest godina.

- Oskar je usvojen prije sedam godina kao mače. Od tada, ima tu moć da osjeti smrt i ne mislimo da je to slučajnost! U knjizi je opisana Oskarova dnevna rutina, kako provodi vrijeme u sobi, ali i kako rijetko posjećuje i druži se sa pacijentima koji još uvijek imaju šansu za život! Sa druge strane, on određene pacijente obilazi češće od drugih i ne želi da se odvoji od njih u posljednjim trenucima! Ukoliko bismo ga odvojili od pacijenata uopšte, Oskar bi grebao vrata, pokušavajući da uđe. Recimo, Oskar je jednom bio uz ženu koja je imala krvni ugrušak, obmotao joj se oko hladne noge i ostao tu dok ona nažalost nije preminula - rekle su sestre u ovom domu!.

Dosa u svojoj knjizi ne nudi nikakva naučna objašnjenja za sposobnosti ove mace, već ga poredi sa psima koji recimo mogu da nanjuše rak. Doktorica Daniela Estepa, stručnjak za životinjska ponašanja misli da Oskar može samo da prepozna manjak i usporenost pokreta pacijenata i da ih tumači kao bolest, kao što recimo mačke često osjećaju kada su njihovi vlasnici bolesni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.