LIFESTYLE

Postavio rekord u neobičnom odijelu: Čovjek raketa uspio da leti nevjerovatnom brzinom

Avaz.ba

11.11.2017

Britanski pronalazač Ričard Brauning (Richard Browning) (32), poznat i kao čovjek raketa, postavio je novi rekord u brzini letenja u svom „džet-ski odijelu“.

Ovaj avanturista, koji je i pripadnik rezervnog sastava kraljevskih marinaca, letio je brzinom od 52 kilometra na sat.

Rekvizit iz filma

Zanimljivo je da je neobično odijelo koje podsjeća na rekvizit iz nekog naučnofantastičnog filma izradio sam Brauning i da ono košta 45.000 eura. 

On je postavio rekord u postignutoj brzini leta sa odijelom na mlazni pogon. Odijelo polijeće vertikalno i upravlja se pokretanjem ruku, dok displej unutar kacige obavještava letača o brzini leta i potrošnji goriva.

On je uspješnim letom u Laguna parku u Redingu uspio da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Prva dva pokušaja polijetanja bila su neuspješna, ali je u trećem uspio da uhvati zalet prije nego što je napravio zaokret i završio u jezeru.

- Više sam nego sretan jer sam postigao rekord i nema nikakve sumnje da je ovo samo početak - rekao je oduševljeni Brauning poslije leta i nastavio:

- Siguran sam da ću u bliskoj budućnosti uspjeti da oborim rekord. Ovo odijelo može da podnese i brzinu od nekoliko stotina kilometara na sat, ali pri toj brzini je teško upravljati.

Teško upravljati

Ričard Brauning kaže da je tri godine radio na pravljenju ovog odijela i da je još u mladosti bio fasciniran letenjem. Inspiracija mu je bio otac, koji je aeronautički inženjer i radio je u fabrici helikoptera. 

Brauning se sada sprema na turneju tokom koje će obići 12 zemalja kako bi pokazao svoj izum.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.