Gabola je “crkva alkohola” u kojoj vjernici ne smiju biti trijezni

Avaz.ba
14.11.2017 20:24
A
A
A

Gabola Church of International Ministries je crkva u pregrađu Johanesburga, prijestolnice Južnoafričke republike, u kojoj se slavi alkohol. 

U ovom vjerskom objektu, tokom službe se obavezno pije pivo ili viski, a sveštenici vjernike ohrabruju da piju i vani. Krštenja se obavljaju “u moru” alkohola.

Glavni sveštenik je Cieci Makiti, koji kaže da ima dobar razlog zašto je odabrao baš alkohol za svoju crkvu.

Naime, njegova crkva prihvata alkoholičare koje su odbile druge, tradicionalne crkve. On im pruža sigurno mesto gdje mogu da piju i “komuniciraju s Bogom”.

I dok mnoge crkve propovijedaju protiv pijanica, kod mene su svi dobrodošli. Ova moja crkva je mjesto gdje dolaze ljudi koji ne žele da ih osuđuju zato što su alkoholičari. Mjesto gdje mogu piti, a da ih pritom niko ne osuđuje - kaže Makiti. 

Makiti je crkvu osnovao prije dva mjeseca i već ima preko 500 “vjernika”, a krstio je više od 2.000 ljudi.

- Dakle, ako pijete pivo, bićete kršteni u pivu. Veoma jednostavno. U ovoj crkvi se molimo za piće prije nego ga popijemo, isto kao što to čine drugi vjernici pred jelo. Mi se ovdje međusobno poštujemo, nema nikakve osude - kaže Makiti.

Ovaj sveštenik želi da se njegova crkva proširi na cijelu Južnu Afriku. Vjernici koji posjećuju Makitijevu crkvu su muškarci, a on kaže da postoji razlog za to. 

Ne primamo žene, jer naši vjernici dosta piju, a onda ne možemo kontrolirati njihovo ponašanje i ne želimo da dođe do neprijatnih scena. Možda nekada dopustimo i ženama članstvo, ali za sada ne - kaže Makiti.