Masaža za hrabre: Istjerivanje stresa pomoću noževa

Avaz.ba
14.11.2017 23:02
A
A
A

Među brojnim radnjama širom tajvanske prestonice Tajpeja, koje prodaju raznovrsno ljekovito bilje i preparate, nalazi se i jedna u kojoj njeni vlasnici Man Na Lo i Čen Jung Li svoje mušterije "tretiraju" čeličnim oštricama.

Kada bi neko sa strane, ko nije upoznat sa ovom vještinom, video kako ovi maseri terapeuti velikim mesarskim noževima "tapkaju" po leđima svojih mušterija, vjerovatno se ne bi baš najbolje osjećao.


Ni religija, ni nauka

Masaža noževima, poznata i kao "dai liao", podrazumijeva da se maseri, umjesto ruku, koriste noževima posredstvom kojih usmjeravaju protok pozitivne i negativne energije iz kože onoga koga masiraju.  

Iako to i ne izgleda baš tako, oštrice noževa nisu naoštrene, kao što bi to bile da se oni koriste u mesari. Ali, i pored toga, ovakav tretman nije za svakoga.

"Ono što mi radimo nije religija. Nije ni nauka. Naša vještina je u vezi sa energijom. Ona pomaže ljudima da pronađu svoj pozitivni či i da dodirne njihovu dušu", kaže Hsiao Mei Fong, vlasnica Edukativnog terapeutskog centra "Drevna umjetnost terapije nožem" iz Tajpeja.

Ona kaže da, iako ova terapija posmatračima može da djeluje kao nešto nasilno, "dao liao" masaža noževima vraća energiju stimulišući cirkulaciju i vraćajući balans tijelu. 

Tretman od 40 dolara

Cijena tretmana je oko 40 dolara, a mušterije su svi od beba do stogodišnjaka.

"Dao liao" je nastavak tradicije duge više od 2.000 godina, koju su započeli budistički monasi. Iako je nastala u Kini, tamo je, iz nepoznatih razloga, nestala. Održala se na Tajvanu. Stručnjaci tvrde da se porast interesovanja za ovu drevnu metodu može dovesti u vezu sa velikom popularnošću akupunkture u posljednjim decenijama.

Više o:

Dai liao