LIFESTYLE

Festival demona, čiji je cilj da zastraši djecu, godinama opstaje u Japanu

Avaz.ba

16.11.2017

Nikad dosta Japana. Nama iz Evrope kultura ove daleke zemlje djeluje zanimljivo, a nekad i čudno. Festival demona "Paantu", jedan je od razloga zašto tako doživljavamo “zemlju izlazećeg sunca”.

Festival se svake godine održava na otoku Mijaku, zbog čega najmlađi mještani imaju noćne more.

Pozadinu ovog festivala čini zanimljiva mitologija prema kojoj je u drevnoj prošlosti na sjevernoj obali otoka pronađena jedna čudna drvena maska. Dolazak misteriozne maske u njihov kraj je inspirisao stanovnike otoka da svakog septembra organiziraju religijske rituale sa ciljem istjerivanja demona i zlih duhova iz njihovih sela.

Običaj je nastavljen do današnjeg dana, a njegove glavne protagoniste čini grupa lokalnih momaka preobučenih u natprirodno biće Paantu, u koga se maskiraju tako što se namažu blatom po cijelom tijelu, pokriju granama i lišćem i, što je najvažnije, stave crnu drvenu masku na svoje lice. Tako obučeni, oni se šetaju naseljima plašeći lokalce (posebno djecu!), bacaju blato na njih i njihove domove kako bi ih oslobodili zlih duhova.

Značaj ovog festivala je znatno opao posljednjih godina, prije svega zbog činjenice da je teško pronaći ljude koji će se dobrovoljno mazati blatom i juriti djecu po gradu. Vjerovatno je tako i najbolje, pošto ne vidimo smisao bezrazložnog traumiranja male djece kao u videu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.