LIFESTYLE

Upoznajte pleme Dani: Žene otkidaju prste zbog smrti najbližih

Avaz.ba

17.11.2017

Žene iz indonezijskog plemena Dani otkidaju svoje prste u znak žalosti za preminulim članom porodice. 

Po tradiciji plemena, jagodice prstiju otkidaju, ali palčeve ne diraju. Kažu da ovaj ritual simbolizira bol koji se osjeća nakon gubitka voljene osobe.

Iako je indonezijska vlada zabranila ovaj ritual, starije žene plemena ga i dalje prakticiraju. Ovo pleme slučajno je otkriveno 1938. godine. Fotograf Markus Rot proveo je nedjelju sa ovim ljudima kako bi upoznao njihovu kuhinju, vještine i rituale.  

Jedna od najnevjerovatnih stvari je mumija Kurulu, za koju kažu da je stara najmanje 370 godina - kaže fotograf iz Njemačke.  

Pleme živi oko 3.500 kilometara od Džakarte. Posljednjih godina je pod utjecajem rudarstva, turizma i pokušaja da se njihova kultura "indoneizira".

Muškarci iz plemena nose karakterističnu plemensku odjeću, boje svoje lice, stavljaju perje i kosti životinja. Ratnici nose po jednu ogrlicu za svakog ubijenog neprijatelja. Možda izgledaju opasno, ali su zapravo veoma druželjubivi i ljubazni sve dok se i vi tako ponašate.

Markus je također svjedočio "festivalu svinje", kada pleme ubija životinju i ponosi se tim činom. Svinje su veoma skupe i najvrijednija su stvar koju pleme ima da ponudi. Uspjeh festivala i vođe plemena koji ga organizira ogleda se u broju svinja koje su zaklane. Svinje ubijaju noževima od bambusa i pripremaju na vrelom kamenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.