LIFESTYLE

U Tuzli oborena četiri Guinnessova rekorda

Avaz.ba

19.11.2017

Mirsad i Irma Nokto iz Bosne i Hercegovine te Žarko Janković iz Crne Gore danas su svojim umjećima brojne Tuzlake ostavljali bez daha. 

U sportskoj dvorani Mejdan u Tuzli je upriličena manifestacija "Dan Guinnessovih rekorda" u okviru koje je grupa sportista nadmašila trenutne rekorde u četiri oficijelne kategorije.


Sjajni Mirsad

Majstor borilačkih vještina i selektor WuShu Kung fu reprezentacije BiH Mirsad Nokto je oborio dva svjetska rekorda.

Tuzlak (49) prvenstveno je uradio 103 skleka u minuti čime je nadmašio Švicarca Romana Dozenbaha (Dossenbach), koji je držao svjetski rekord u ovoj disciplini sa 101 sklekom.

Također, na Mirsadovom stomaku razbijeno je 16 ploča siporeksa čekićem težine 6,30 kilograma za 4,22 sekunde čime je s mjesta svjetskog rekordera potisnut Ali Bahčetape (Bahcetepe) iz Turske na čijem stomaku je isto urađeno za 4,74 sekunde.

Najveću pažnju prisutnih plijenila je Mirsadova kćerka, 13-godišnja Irma koja je za 60 sekundi u štiklama, udarcima nogom iznad glave, uspjela probiti 39 balona čime je ubjedljivo nadmašila Nijemicu Anu Mariju Pecolt (Ana Marie Petzolt) koja je držala svjetski rekord s 18 balona.


Irma Nokto

Žarko Janković iz Crne Gore oborio je rekord Austrijanca Adema Dulasa u razbijanju siporeks ploča laktom pri tome držeći jaje u ruci, koje u konačnici nije smjelo puknuti.

Janković je razbio 82 ploče za 9,74 sekunde dok je raniji rekord iznosio 78 ploča.

Obaranje Guinnessovih rekorda u četiri kategorije odvijalo se pod budnim okom predstavnika Njemačkog instituta za Guinnessove rekorde (RID) Muhameda Kahrimanovića, Bosanca koji dugi niz godina živi i radi u Njemačkoj i vlasnika 12 Guinnessovih svjetskih rekorda.

Tuzla voli rekorde

Ovo nije prvi put da se u toku ove godine obaraju Guinnessovi rekordi u Tuzli.

Prošlog mjeseca na Trgu Slobode u ovom gradu napravljen je najveći burek i porcija ćevapa u BiH, a da li su ova dva tradicionalna jela ušla u knjigu rekorda još nije poznato, s obzirom na to da se čekaju zvanični rezultati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.