LIFESTYLE

Šta bi se dogodilo da svi odjednom prestanemo jesti meso?

( Ilustracija)

Avaz.ba

21.11.2017

Mnogo se govori o veganskom načinu ishrane kao zdravom, ali novi izvještaj američke Nacionalne akademije nauka, ukazuje na to da bi, ukoliko bi prevladala veganska ishrana, došlo bi do potpune katastrofe. 

Studija, koja je imala za cilj da utvrdi utjecaj mesne industrije na emisije gasova sa efektom staklene bašte, pitala je šta će se dogoditi ako bi svaka osoba prihvatila život bez mesa.

U Americi se trenutno proizvodi ogromna količine hrane za stoku, bez njih, ukupna količina raspoložive hrane bi se uvećala za 23 posto, bez izvoza. Ali to povećanje bi u velikoj mjeri bilo u obliku istih vrsta zrna i mahunarki.

To bi značilo da će SAD imati više nekih veoma važnih hranljivih materija: ugljenih hidrata, magnezijuma i bakra, nego što im zaista treba.

Moglo bi se reći da bi zemljište koje se koristilo za uzgoj te hrane moglo biti iskorišteno za voće i povrće.

Ograničenja povećane proizvodnje voća i povrća mogu da održavaju pogodnost zemljišta, klime i infrastrukture kako bi se razvili ovi usjevi.

Što je još važnije, to bi značilo domaći deficit mnogih hranljivih materija koje ljudi sada dobijaju od životinja, kao što su kalcijum, vitamin A, vitamin D i B12.

Jedino rješenje bi bilo drugačiji pristup, kada je proizvodnja mesa u pitanju, a to je laboratorijska proizvodnja "čistog mesa " bez potrebe za klanjem životinja.

Nije isključeno da bi ovakav pristup našao primjenu i u drugim dijelovima svijeta, mada još uvijek djeluje prilično daleko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.