LIFESTYLE

Potaknite dijete da se i ono brine o kućnom ljubimcu

Avaz.ba

23.11.2017

Često su ljubimci upravo želja djece, stoga je vrlo bitno od prvih dana djecu učiti kako je kućni ljubimac biće o kojem se svi u obitelji trebaju brinuti.

Najčešće briga o ljubimcu, kada prvotno oduševljenje djece splasne, padne isključivo na roditelje. Kako biste to izbjegli, bitno je djetetu prepustiti dio brige o ljubimcu.

Pomoć oko hranjenja

Budite uz dijete kada krene hraniti ljubimca, objasnite mu koliko hrane vaš ljubimac treba i da nije poželjno da ometa ljubimca dok jede. Hranjenje suhom hranom dijete može savladati već i prije navršene druge godine. S davanjem konzervi ipak je potrebno malo pričekati. Kada dijete postane stabilnije, dopustite mu i davanje vode ljubimcima.

Maženje

Svaki ljubimac uživa kada mu se posveti pažnja. Potaknite vaše dijete na maženje s ljubimcem. Ako je dijete premaleno, upozorite ga kako ne smije biti grubo sa životinjom da je ne bi povrijedilo.

Kupanje

Ako imate ljubimca koji se voli kupati, dopustite djetetu da uživa u trljanju pjenom, ispiranju i sušenju ljubimca. Isto tako dijete može četkati ljubimca specijalnom četkom jer je to vrlo jednostavno, a sve životinjice uživaju u tome.

Šetnja

Ako se radi o ljubimcu kojeg treba šetati, osobito ako je životinja malena, dopustite djetetu u zajedničkim šetnjama da ono vodi ljubimca. Osjećat će se važnim, a i kada malo odraste moći će preuzeti ovu obavezu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.