LIFESTYLE

Olijander: Zimska njega mediteranske ljepotice

Avaz.ba

24.11.2017

Zima je najkritičniji period za lijepu mediteransku biljku olijander, jer se uglavnom gaji u saksijama, pa zimu mora da provede u prostoriji gdje temperatura ne pada ispod nule.

Ukoliko je olijander odrasla i lijepo razgranata biljka, zasađena u zemlji, treba ga zaštititi suhim lišćem ili malčem oko korijena. 

U danima kada je zimi temperatura pet stepeni ispod nule treba ga “ogrnuti” džakom ili agril folijom.

Olijander voli sunce i cvjeta čitavog ljeta kada je na sunčanoj poziciji (olijander sa duplim cvjetovima ne voli ni kišu), a ukoliko nije bujan i nema mnogo izdanaka - znači da nije zadovoljan njegom. Prva greška koju većina pravi je zalijevanje kišnicom. 

Također, u zemlji mora da bude dosta sitne gline. Naime, olijander voli krečnjak i ne treba mu odstojala voda. Da bi cvjetao potrebno je prihranjivati ga, pa ne zaboravite da ga redovno đubrite.

Nažalost olijander često napadaju pauci i ostale štetočine. Zbog toga treba lupom redovno pregledati listove, pa se preventivno može tretirati rasprskivačem s bakrom. Kada se primijete oboljeli listovi - grane se odsijecaju. Uz dobre uslove i pravilnu njegu, olijander može da živi i po 100 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.