LIFESTYLE

Najstariji na planeti: Upoznajte Džonatana koji ima 185 godina

Avaz.ba

26.11.2017

Džinovska kornjača po imenu Džonatan (Jonathan) koji je zamalo propustio Napoleonovo izgnanstvo na ostrvu Svete Jelene od 1815. do 1821. godine, ima najmanje 185 godina i nesumnjivo je najstarija životinja na planeti i atrakcija malog ostrva na Atlantiku.

Ketrin Men (Katrin Man), jedini veterinar na Svetoj Jeleni, rekla je da je Džonatan njen omiljeni ali i najvažniji pacijent.

Veterinarka, koja se kornjači obraća sa riječima "kako si srce moje", rekla je da je Džonatan postao "institucija" i vjerovatno najpoznatiji stanovnik britanskog ostrva sa oko 4.500 duša.

 

Džonatan je čak na kovanici od pet centi koja se koristi na Svetoj Jeleni.

Zbog popularnosti i atrakcije koju izaziva širom svijeta, kornjači obroke spremaju kuhari guvernera ostrva. Na meniju su najljepše mrkve, zelena salata, krastavac, jabuke i kruške.

Za sada se ne zna kako je Džonatan porijeklom sa Sejšela dospio do ostrva Svete Jelene, a ono što je sigurno to je da je nadmašio životni vijek za kornjače od oko 150 godina.

Veterinarka je rekla da je tajna dugovječnosti reptila sporost, jer oni sporo dišu, jedu i stare.

Prema njenim riječima, Džonatan ima "život bez stresa" jer se šeta cijeli dan po travnjaku i druži se sa Emom, ženkom kornjačom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.