LIFESTYLE

Oteli su unuka najbogatijeg čovjeka na svijetu, tražili 17 miliona dolara i prijetili smrću

Avaz.ba

5.12.2017

Slučaj čuvene otmice mladog Džona Pola Getija III privukao je veliku pažnju javnosti 1973. godine. Ovaj slučaj do dan danas budi veliko interesovanje, posebno zbog činjenice da deda kidnapovanog mladića nije htio da plati otkup za svog unuka. Sada će čitava priča biti prikazana na velikom platnu, pa će mlađe generacije moći da se upoznaju sa ovim slučajem.

Džon Pol Geti III, poznat pod imenom Pol Geti, najstarije je dijete Džona Pola Getija Džuniora i njegove žene Abigej. Takođe je i unuk američkog naftnog tajkuna Džona Pola Getija.

Godine 1957. magazin Fortune je Džona Pola Getija proglasio za najbogatijeg živog Amerikanca, dok ga je Ginisova knjiga rekorda 1966. godine prolasila za najbogatijeg građanina na svijetu. Njegovo bogatstvo je iznosilo oko 1,2 milijarde dolara (približno oko 8,9 milijardi dolara u 2016. godini).

Mladost

Veći dio svog djetinjstva je proveo u Rimu u Italiji, dok je njegov otac vodio porodični posao u ovoj zemlji. Njegovi roditelji su se razveli 1964. godine, a otac se ponovo oženio 1966. i to glumicom Talithom Pol.

Usvojili su hipi način života i veći dio slobodnog vremena su provodili u Engleskoj i Maroku tokom 1960-tih. Geti je onda veći dio vremena provodio u svom internatu u Rimu.

Godine 1971. je izbačen iz škole, zato što je preko noći oslikao hodnike u školi. Kasnije te godine, njegova maćeha je preminula u Rimu, kada se predozirala heroinom.

Njegov otac se poslije toga preselio u Englesku, a on je ostao u Italiji. Posećivao je klubove, barove, išao je na žurke, ali je sa druge strane često dolazio na ljevičarske demonstracije.

Navodno je za život zarađivao praveći nakit, prodajući slike, a čak se pojavljivao u filmovima kao statista.


Kidnapovanje

Kada je imao 16 godina dogodila se njegova čuvena otmica. Sve se odigralo 10. jula 1973. godine, kada ga je u Rimu kidnapovala kriminalna grupa 'Ndrangheta.

Za otkup su tražili 17 miliona dolara. Kada je stigla poruka kojom se traži otkup, pojedini članovi porodice su mislili da je u pitanju prevara. Navodno se kidnapovani mladić često šalio da će izrežirati sopstvenu otmicu kako bi od dede izvukao novac.

Grupa koja ga je otela, ga je skrivala u planinama. Onda su otmičari poslali i drugu poruku, čija je isporuka kasnila zbog štrajka italijanske pošte.

Džon Pol Geti Džunior je od svog oca tražio novac za otkup, ali ga je on odbio. Deda je rekao da bi ako bi platio otkup, njegovih ostalih 14 unuka moglo takođe da bude kidnapovano.

Takođe je istakao da bi plaćanjem otkupa samo doprinio povaćavanju bezakonja, napada i djelovanju terorističkih grupa. U novembru 1973. godine stigao je paket koji je sadržao pramen kose i ljudsko uho. Dostavljen je sa dnevnim novinama i prijetnjom da će mladić i dalje biti mučen ako porodica ne plati 3,2 miliona dolara.

U poruci je pisalo: "Ovo je Paulovo uho. Ako ne dobijemo novac za 10 dana, stićiće njegovo drugo uho. Drugim riječima, slaćemo vam ga dio po dio".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.