Klimatolozi nam predviđaju paklene vrućine: Globalno otopljavanje premašit će najgora očekivanja

Avaz.ba
07.12.2017 22:48
A
A
A

Ako vam je hladno ovih dana, pogledajte šta nas čeka u budućnosti i više se nećete žaliti na zimu.

Vremenske prilike u narednih 50 godina nam baš i neće ići na ruku. Prema predviđanjima naučnika, na Zemlji će vladati pravi pakao!

Kako tvrde, od 2070. godine mogu se očekivati brojne ekstremne oluje, požari i nepodnošljivi toplotni udari, a 2100. godine Zemlja će biti značajno toplija nego danas.

Klimatolozi instituta Karnegi na Stenfordu Patrik Braun (Patrick Brown) i Ken Kaldera najavljuju da će globalno otopljavanje za 15 posto premašiti najgora predviđanja UN-ovih stručnjaka.

Temperatura će do tada porasti za četiri stepena Celzijusa, što je mnogo više od granice od dva stepena koju su kao kritičnu postavili međunarodni stručnjaci za globalno zagrijavanje.

- Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da će stabilizovanje globalne temperature zahteijvati još rigoroznije smanjenje emisije gasova nego što je ranije izračunato - upozoravaju Braun i Kaldera.

Po jednom od pesimističnijih scenarija, po kojem će emisija gasova i dalje rasti, do 2100. godine temperatura bi mogla da poraste za 4,8 stepeni u odnosu na 4,3 stepena, koliko je predviđeno na UN-ovom panelu stručnjaka održanom 2014.