LIFESTYLE

Pronađena mumija stara 3.500 godina!

Avaz.ba

10.12.2017

Egipatski arheolozi pronašli su u dvjema do sada neistraženim grobnicama u drevnom gradu Luksoru skulpture, drvene maske i živopisne slike na zidovima, pa čak i mumiju za koju vjeruju da je stara oko tri i po milenija.

Arheolozi smatraju da je riječ o mumiji visokog zvaničnika tadašnje egipatske Nove kraljevine, prenosi BBC.

Obje grobnice se nalaze na nekropolju Draa Abud Naga, čuvenom po hramovima, a koji je izgrađen nadomak Doline kraljeva u kojoj su sahranjeni mnogi egipatski faraoni.

Egipatsko Ministarstvo antikviteta saopćilo je da je te dvije grobnice pronašao jedan njemački arheolog 1990-ih godina, ali da su one donedavno bile zapečaćene.

Identitet pronađenog mumuficiranog tijela nije poznat, ali je Ministarstvo navelo da postoje dvije mogućnosti - da je riječ o osobi po imenu Džehuti Mes, čije je ime ugravirano na jednom od zidova grobnice, ili pak da je to pjesnik koji se zvao Maati, a čije je ime, zajedno sa imenom njegove surpuge Mehi, napisao na čunjevima nađenim pored mumije.

Druga grobnica još nije u potpunosti istražena, napomenulo je egipatsko Ministarstvo.

Inače, u septembru su arheolozi otkrili grobnicu kraljevskog zlatara u blizini Luksora.

Ta grobnica, koja također datira iz vremene Nove kraljevine, sadržala je statuu zlatara Amenamhata, u sjedećem položaju, koja je nalazila pored statue njegove supruge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.