LIFESTYLE

Selfitis: Snimanje selfija je bolest

( Printscreen)

Srna

15.12.2017

Britanski istraživači utvrdili su postojanje stanja opsesivnog snimanja selfija, što je nazvano selfitis.

Ova riječ prvi put se pojavila 2014. godine u okviru izmišljene vijesti u kojoj je rečeneo da je selfitis svrstan na listu mentalnih poremeđaja odlukom Američkog psihijatrijskog udruženja.

Naučnici su nastavili da istražuju ovaj fenomen, nakon što je proučena pojava "nomofobije" - straha od toga da se mobilni telefon nema pri ruci.

- Prije nekoliko godina, u medijima se pojavila priča o tome da je stanje selfitisa klasificirano kao mentalni poremećaj. Iako se ispostavilo da je ta priča lažna, to ne znači da stanje selfitisa ne postoji - izjavio je doktor Mark Grifits (Marc Griffits) sa Uiverziteta Trent u Notingemu.

Istraživanje je sprovedeno među 400 učesnika iz Indije, pošto ta zemlja ima najviše korisnika Facebooka.

Učesnici su se izjašnjavali u kojoj mjeri se slažu ili se ne slažu sa serijom konstatacija o selfijima.

Među tim izjavama bile su i rečenice "Dijeljenje selfija stvara zdravo nadmetanje sa prijateljima i kolegama" i "Osjećam da sam popularniji/a kada postavljam svoje selfije na društvene mreže".

- Tipično je da oni koji imaju ovo stanje pate od nedostatka samopouzdanja i pokušavaju da se uklope u svoju okolinu. Oni mogu da pokažu simptome slične drugim potencijalno adiktivnim ponašanjima - rekao je doktor Džanartanan Balakrišnan, učesnik istraživanja.

On je rekao da je postojanje selfitisa sada potvrđeno i da je potrebno obaviti dodatna ispitivanja da bi se utvrdilo kako i zašto ljudi razvijaju ovo stanje i na koji način se može pomoći najteže pogođenima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.