LIFESTYLE

Trikovi koji vam mogu spasiti život ako vas napadne divlja životinja

Avaz.ba

15.12.2017

Tajni trikovi za preživljavanje napada divljih životinja su otkriveni, a neke zanimljive fore koje vam mogu spasiti život će vas sigurno iznenaditi.

Snimak koji je objavljen na YouTube prikazuje 13 trikova koji vam mogu spasiti život pri napadu divlje životinje.

U slučaju ajkula najbolji način da ne dođe do napada jeste da izbjegnete da krv ili urin dođu u dodir sa vodom. Takođe, savjet je da ne okrećete leđa pri susretu sa ajkulom i da ne plivate panično.

Susret sa lavom je sigurno nešto najstrašnije što možete doživjeti, a direktan kontakt očima i dizanje ruku u stavu da ste veći od njega samog može spriječiti napad. Također, počnite da vičete samouvjerenim glasom jer je to ono što lavove najviše plaši – da je neko veći i moćniji od njih. 

Zbog neobične pozicije očiju napad krokodila najbolje možete izbjeći ako počnete da pravite veliku buku i počnete da trčite cik-cak. Ukoliko ga primjetite tokom plivanja, nemojte da talasate previše već se umirite.

Predrasuda je da zmije napadaju same. Naprotiv, one nisu neprijateljski nastrojene prema ljudima, a čak 80 posto ujeda događa se dok čovjek pokušava da je uhvati. Brzo podignite jednu nogu. Ako je do ujeda došlo ne radite ono što rade u filmovima (isisavaju otrov) već isperite ranu svježom vodom i stegnite je što više.

Medvjedi prilično rijetko napadju ljude, ali vaše ponašanje može da vam odredi dalju sudbinu. Ne trčite! Ako budete trčali posmatrat će vas kao plijen. Medvjedi mogu razviti brzinu od 30 milja na sat. Lezite na zemlju i savijte se u položaj fetusa. Rukama pokrijte vrat. Pretvarajte se da ste mrtvi. Medvjed će vas prevrtati nekoliko puta, ali nemojte paničiti.

U nastavku pogledajte još trikova kako da izbjegnete napad divlje životinje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.