LIFESTYLE

Kraljica Elizabeta osoblje daruje uvijek istim poklonom

Avaz.ba

15.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Malo kome je poznato da kraljica Elizabeta (Elisabeth) i princ Filip (Philip) svom mnogobrojnom osoblju, koje broji 1500 ljudi, za Božić tradicionalno daruju isti poklon - božićni puding, piše britanski Daily Mail.

O tome koliko je ta tradicija darovanja za Božić duga najbolje govori podatak da su to isti činili kraljičin otac, kralj Džordž Šesti (George), kao i njen deda Džordž Peti (George Petty).

Uz puding osoblje će dobiti i božićnu čestiku, a oni sa dužim stažom i poklon bonove.  

Inače, božićni puding je britanska poslastica napravljena od suvog grožda, kore pomorandže, sušenog voća, crnog piva, ruma, limuna, jaja, šećera, orašastih plodova i drugih namirnica i njegova priprema traje satima, a sve zato da bi se dobro konzervirao da bi mogao da se jede i mjesecima nakon božićnih praznika.

Tradicija darivanja osoblja je samo jedna od mnogih u Bakigamskoj palati, od kojih su neka sasvim bizarna, pa tako, na primjer, postoje pravila koja se stoljećima poštuju.  

Kad kraljica, na primjer, stoji, stoje i svi ostali.

Ako kraljica uzme svoj posljednji zalogaj, svi prestaju sa jelom.

Na kraljevskom dvoru je apsolutno zabranjeno igranje Monopola.

Dva nasljednika Krune nikada ne putuju zajedno, a razlog je da, u slučaju nesreće, Kraljevstvo ne bi ostalo bez nasljednika.

Članovima kraljevske porodice je zabranjeno da jedu školjke.

Kraljica svaki dan započinje doručak koji se sastoji od engleskog čaja i kornfleksa.

Na Dvoru je apsolutno zabranjena upotreba bijelog luka, a za večeru nije dozvoljeno jesti krompir, pirinač i tjesteninu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.