LIFESTYLE

Mjesecima tražila kćerku, a onda je jednog dana na Facebook-u vidjela zastrašujuću objavu

Avaz.ba

16.12.2017

Kad je 14-godišnja Rozmari Galet (Rosemary Gulett) iz Oregona nestala 22. juna 2015, njena majka Morin mislila je da je u pitanju tinejdžersko buntovništvo jer nije bio prvi put da je Rozmari ostala napolju cijelu noć, a da nije nazvala porodicu.

Međutim, kad se djevojčica nije vratila kući i poslije nekoliko dana, majka je počela da paniči.

Ona je prijavila nestanak policiji, koja je pretpostavila da je djevojčica pobjegla od kuće. Međutim, majka je insistirala da je pronađu. Pokrenuta je istraga, ali bez rezultata.

Kako je vrijeme prolazilo, ljudi su se javljali sa raznim informacijama. Prijatelji i neki članovi porodice su navodili da su vidjeli Rozmari u gradu, ali da je bježala kad bi joj prišli. Bez dokaza, policija je morala da pretpostavi da je u pitanju bjekstvo tinejdžerke.

Šest mjeseci poslije nestanka, Morin se ulogovala na Rozmarin nalog na Facebooku. Tamo je vidjela fotografije svoje kćerke koje će uzburkati istragu.

Te fotografije su postavljene nedavno, a postavila ih je Rozmari lično. Na njima se vidi kako djevojčica stoji ispred ogledala u nepoznatoj spavaćoj sobi. Naizgled običan selfi, međutim, majka je vidjela ispod lažnog osmijeha i ofarbane kose da njena kćerka izgleda uplašeno.

Morin se pitala da li je njena kćerka žrtva trgovine ljudima? Majka je smatrala da je Rozmari oteta. Očajna, apelovala je na društvenim mrežama i među prijateljima da joj pomognu kako god mogu.

- Rozmari je nestala i u opasnosti je. Pretpostavljam da je pala u ruke trgovine djecom. Otkako je nestala našla sam fotografije na njenom Facebook profilu - navela je majka. Druge fotografije ili postovi od Rozmari nisu pronađeni.

Sve se, međutim, promijenilo kad je Morinin suprug Dejvid (David) 16. januara 2016. postavio poruku na društvene medije da je djevojčica pronađena!

- Želim da zahvalim svima na molitvama i podršci. Rozmari je pronađena nakon anonimne dojave - napisao je Dejvid.


Slučaj se sve više upetljavao. Kad su vlasti ispitale Rozmari, ona je rekla da je nisu oteli trgovci ljudima. Dokazi su podržali tu tvrdnju. Ona je pobjegla, ali nije otkrila gdje. Samo je izabrala da se ne vrati.

Što je još neobičnije, Rozmari je sretna tamo gde je sada. Ona i njena braća i sestre su sada u starateljskoj porodici. Tokom nestanka Rozmarini roditelji su bili veoma aktivni na mreži, međutim kad je pronađena, postali su neobično tihi.


Zašto? Da li se nešto dogodilo u kući zbog čega je djevojčica pobjegla? Gdje je otišla? Zašto je sada u starateljskoj porodici, a ne sa svojim roditeljima?

Ova priča ima više pitanja nego odgovora. Slučaj je misteriozniji nego što su vlasti ili porodica voljni da priznaju.

Ali, najvažnije je da je Rozmari pronađena živa i zdrava i da je sada na sigurnom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.