LIFESTYLE

Ovo su posebno opasni toksini za vaše ljubimce

Avaz.ba

18.12.2017

Božić je posebno doba godine u kojem pripremamo puno hrane, čistimo kuće i dosta smo zauzeti oko nadolazećih praznika. No ono što morate imati na umu je da nisu sve stvari dobre za njuške. Jedan od opasnijih toksina u vrijeme praznika je čokolada. Obično zato što je zamotana ispod bora, a ljubimcima miriše, pa ima onih koji će se dati u potragu za tim slatkim opasnim zalogajem.

Čokolada sadrži alkaloid teobromin – hemijski spoj koji vrlo sporo prolazi kroz pseći organizam, a izaziva ozbiljne probleme poput proljeva, pojačanog rada srca te niza drugih neugodnih posljedica. Između 6 i 12 sati nakon što su pojeli čokoladu psi će početi pokazivati navedene simptome, uz moguće dodatne posljedice poput nervoze, drhtanja, povraćanja, pojačane žeđi i češćeg vršenja nužde. Psi mogu čak imati napadaje te u najgorem slučaju umrijeti zbog jedenja čokolade.

Zatim su nam tu ukrasi na božićnoj jelci koji mogu imati različite opasne boje i hemikalije te sadržavati bakterije zbog kojih pas može imati probavnih problema. I za kraj tu je alkohol koji se često nalazi na našim stolovima. Dobro je što psi obično odmah povrate alkohol, no loša vijest je da se alkohol brzo apsorbira i osim povraćanja može izazvati proljev, depresiju, probleme s koordinacijom, disanjem i tremom, ponekad čak i komu te smrt.

Stoga budite oprezni i pazite na svoje ljubimce dok su stolovi puni opasnih stvari za njih.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.