LIFESTYLE

Spasite se blama i saznajte šta ne bi trebalo da kačite po društvenim mrežama

Avaz.ba

24.12.2017

Društvene mreže su omogućile da se misli i ideje podele sa hiljadama virtuelnih stranaca, bukvalno za samo nekoliko sekundi. Gledajući svijet oko vas i slušajući o stavovima, mišljenjima i životima drugih, dobijete misao o nečemu i buum, odjednom cio svijet može da je čuje (pročita).

Prije nego što kliknete “objavi”, učinite sebi uslugu: prođite kroz ovih nekoliko savjeta šta nikako ne bi trebalo da objavite na vašim društvenim mrežama. To može spasiti sramote i vas i druge.

Napadni sadržaji – Odakle početi? Postoji toliko vrsti poruka koje spadaju u ovu kategoriju. Slike, surove šale, psovke… Samo su neki od primjera koji mogu izazvati neugodnost drugima, a i vama nakon nekog vremena ukoliko shvatite da ste vašom objavom nekoga povrijedili.

Napadi na određene ljude – Ako ste na neki način povrijeđeni ili oštećeni, možda ćete osjećati da je opravdano da tako nešto podijelite na društvenim mrežama. Ovakva vrsta javne sramote često govori više o vama nego o osobi o kojoj govorite. Ovakvim pristupom šaljete poruku da ne poštujete druge i možete izgubiti povjerenje ljudi koji vjeruju u vas.

Objavljujete tuđe statuse kao svoje – Svaki put kada koristite tuđ sadržaj, a da ne citirate ili originalne objave – povlači prilično ozbiljan rizik. Zapamtite da je kršenje autorkih prava ozbiljno krivično djelo koje može dovesti do pravnog postupka.

Negativne riječi o šefu ili saradniku – Društvene mreže nisu mjesto na kojem treba da se žalite i govorite protiv vaših zaposlenih, saradnika, šefova. Takođe, nije mjesto za davanje konkretnih detalja o greškama koje su vaši saradnici napravili ili o tome koliko je vaš šef ’”nedodirljiv”. Dijeljenje ovih informacija na društvenim mrežama ne samo da nije profesionalno, u rijetkim okolnostima može biti osnov za pravnu radnju.

Dijeljenje privatnih razgovara (bez dozvole) – Da li ste ikada primili poruku koju niste mogli, a da ne podijelite na društvene mreže? Bez obzira da li je to pohvala za vas, za ono što ste uradili ili nešto drugo, ne bi bilo loše da prije objave zatražite dozvolu za to.

Dijeljenje informacija koje nisu provjerene – Prije nego što razmislite o postu ili članku koji može biti kontraverzan ili senzacionalan, obavezno prvo uradite svoj domaći zadatak. Dijeljenje informacija koje su jednostavno netačne možete poslati poruku da ste naivni ili da niste dovoljno zainteresovani da provjerite činjenice.

Ono što danas objavite ostaje zauvijek na društvenim mrežama. Dobro razmislite da li to želite uraditi?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.