Kineski car naredio potragu za eliksirom besmrtnosti

Avaz.ba
25.12.2017 12:44
A
A
A

Prvi kineski car Ćin Šihuang (Qín Shǐ huáng) naredio je svojim slugama da mu pronađu eliksir besmrtnosti, navodi se u dvije hiljade godina starom tekstu, otkrivenom na arheološkom nalazištu na jugu Kine, prenijela je agencija Sinhua.

Opsesija prvog cara vječnim životom dobro je poznata: on je naredio izgradnju ogromnog podzemnog mauzoleja s gotovo 8.000 vojnika od terakote da ga čuvaju u "zagrobnom životu". Ta "vojska" je otkrivena 1974. godine.

Međutim, proučavanjem teksta nađenog 2002. na dnu bunara u provinciji Hunan, arheolozi su ustanovili da je Ćin Šihuang naredio potragu za eliksirom koji bi mu omogućio besmrtnost.

Tekst sadrži imperijalni dekret kojim se naređuje potraga, kao i prilično posramljene odgovore lokalnih vlasti koje nisu uspijevale da zastrašujućem monarhu ispune želju.

Prema Sinhui, selo po imenu Disjang je obavijestilo da "još nije pronašlo čudesni lijek", ali uvjerava da će potraga biti nastavljena.

S druge strane, selo Langja u provinciji Šandong prijavilo je "travu sakupljenu na svetoj planini".  Do napitka se očigledno nije došlo pošto je car, prema historičarima, umro 210. godine prije nove ere, poslije 11 godina vladavine.  

Dokument je bio napisan na nizu letvica povezanih nitima. Ta tehnika pisanja je u Kini bila najzastupljenija prije pojave papira, početkom prvog vijeka nove ere.

U bunarima na zapadu provincije Hunan je 2002. nađeno 36.000 letvica s više od 200.000 kineskih kaligrafskih znakova. Arheolozi ih dalje proučavaju da bi ih preveli.

Ćin Šihuang, kralj države Ćin, osvojio je jednu za drugom šest kraljevstava koja u činila Kinu i 221. prije nove ere ujedinio zemlju i dao joj ime po kojem je i danas poznata na zapadu.

Bio je surovi despot, a poznat je po naredbi za izgradnju Velikog zida, spaljivanju knjiga i ubijanju učenjaka.

Više o:

Qín Shǐ huáng