LIFESTYLE

Zastrašujući kineski car žudio za eliksirom besmrtnosti

Avaz.ba

26.12.2017

Prvi kineski car, zastrašujući Ćin Ši Huang, naredio je svojim službenicima da mu pronađu eliksir besmrtnosti, otkriva dvije hiljade godina star tekst otkriven tokom arheoloških iskapavanja na jugu zemlje, prenijela je novinska agencija Sinhua.

Opsesija prvog kineskog cara vječnim životom bila je dobro poznata.

Naredio je da se izgradi ogroman podzemni mauzolej u Sianu, ispunjen sa gotovo 8.000 vojnika od terakote koji su trebali da ga štite "sa one strane života". Ta zagrobna vojska otkrivena je 1974.

Proučavajući tekstove pronađene 2002. na dnu bunara u pokrajini Hunan, arheolozi su utvrdili da je Ćin Ši Huang naredio nacionalnu potragu za eliksirom koji bi mu omogućio vječni život.

Tekst sadrži carski ukaz kojim se naređuje ta potraga kao i neprijatne odgovore lokalnih vlasti, željnih da ugode zastrašujućem vladaru.

- Selo po imenu Dusiang obavijestilo je da još nije pronađen čudesni napitak najavljujući da će se potraga nastaviti - javlja Sinhua.

Selo Langja, u današnjoj pokrajini Šandong, "ubralo je biljku na svetoj planini".

Napitak nije imao efekta jer je Ćin Ši Huang prema istoričarima umro 210. godine prije nove ere, nakon 11 godina vladanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.