LIFESTYLE

Svečanom dekoracijom stola upotpunite prazničnu trpezu

Avaz.ba

31.12.2017

Naovogodišnja noć najduža je i najveselija noć u godini, vrijeme kada se, uz slasni obrok, zdravicu i pucanje čepova s boca šampanjca, zaboravlja na sve ono što je loše, a što nas je pratilo tokom godine.

Poseban tanjir

Trpezarijski sto centralno je mjesto okupljanja slavljenika pa se potruditi da bude dojmljiv kako bi sve što ste pripremili i što će gosti donijeti, bilo servirano sa posebnom pažnjom. Nije nužno da sto bude velik. Ako nemate prostora, postavite u jednom dijelu stana švedski sto kako bi se svi mogli poslužiti. Priređujete li tradicionalnu večeru, zamolite nekoga od ukućana da vam pomogne u slaganju posuđa i ukrasa.

Napravite raspored sjedenja i uz  svaki tanjir postavite karticu s imenom gosta tako da se smjenjuju dame i gospoda. Ne štedite na posuđu i čašama pa za svaki slijed postavite poseban tanjir, osim za dezert, koji ćete naknadno donijeti. Sto prekrijte svečanim stolnjakom, a papirnate salvete zamijenite platnenima, koje možete oblikovati u figure ili ukrasiti prstenjem, vrpcom ili nekom trećom dekoracijom.

Neizostavne čaše

Posebnu pažnju posvetite čašama. Neka se uz tanjire nađe onoliko čaša koliko vrsta vina planirate otvoriti tokom večeri te neizostavno čaše za vodu.

One mogu biti i u kontrastnoj boji, ovisno o temi stola koju ste odabrali. Čaše za aperitiv ne morate stavljati na sto, jer ćete ga ponuditi prije nego što se gosti smjeste, kao ni čaše za šampanjac. Njih ćete iznijeti neposredno prije ponoći, do kada će se i šampanjac u kabliću s ledom dovoljno ohladiti. Pribor za jelo, koji prati stil uređenja stola, pažljivo ulaštite prije postavljanja stola te odmah iznesite sve što je potrebno. Cvjetne  aranžmane možete zamijeniti prigodnim dekoracijama, a ako nemate mjesta, kraj svakog tanjira postavite po jednu kuglicu ili grančicu božikovine. Svjetlost svijeća svaki će sto učiniti posebno svečanim pa svakako pronađite mjesto za njih. Odabirite svijećnjake koji su stabilni, a pri kupovini svijeća potražite one koje gore prema središtu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.