LIFESTYLE

Upozorenje naučnika: Čak iako ispunimo ciljeve, Zemlju će pogoditi suša

Avaz.ba

3.1.2018

Više od četvrtine Zemljine površine postat će znatno suvlje čak i ako čovječanstvo uspije da ograniči globalno zagrijavanje na dva Celzijuseva stepena, što je cilj dogovoren Pariskim klimatskim sporazumom, upozorili su naučnici.

Ali ako se zagrevanje zadržalo na 1,5 stepeni, to bi moglo da ograniči sušenje za desetinu, čime bi se spasilo dvije trećine Zemlje za koje se to predviđa pod granicom od dva stepena, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

Zagrijavanjem od 1,5 stepeni će dijelovi južne Evrope, južne Afrike, centralne Amerike, obale Australije i jugoistoka Azije – doma oko petine čovječanstva – "izbjeći znatnu aridifikaciju" predviđenu pod dva stepene Celzijusa, istakao je Su-Džong Džeong sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u kineskom Šenzenu, jedan od autora studije.

- Postizanje granice od 1,5 stepeni bio bi važan čin smanjenja vjerovatnosti aridifikacije i povezanih posljedica - rekao je Džeong.

On je sa grupom naučnika koristio projekcije sedam klimatskih modela kroz različite scenarije zagrijavanja kako bi predvidio obrasce sušenja tla.

Aridifikacija je velika prijetnja koja ubrzava degradaciju i desertifikaciju tla, kao i gubitak biljaka i drveća ključnih za apsorpciju ugljen-dioksida koji grije Zemlju.

Time se povećavaju rizici od suša i požara, i utiče se na kvalitet vode za piće i poljoprivredu.

Naučnici su došli do zaključka da će u slučaju zagrijavanja od dva stepena, koje bi se moglo dogoditi između 2052. i 2070. godine, između 24 i 32 posto sveukupnog Zemljinog tla postati suho.

Ali ako će ono iznositi 1,5 stepeni, taj bi se učinak mogao smanjiti na 8 ili 10 posto sveukupne površine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.