LIFESTYLE

Stiven Hoking: U 21. godini su ga htjeli isključiti s aparata, a on je proslavio 76. rođendan

( Arhiv)

Avaz.ba

9.1.2018

Stiven Hoking (Stephen Haking), poznati engleski teorijski fizičar, kosmolog i jedan od najvećih naučnih umova današnjice, čije djelo je utjecalo na savremene teorije opće relativnosti i kvantne mehanike, još od 1963. godine pati od amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Kada mu je dijagnosticirana ta teška progresivna neuromotorička bolest doktori su mu davali još najviše dvije godine života. On je, međutim, ovog ponedjeljka proslavio svoj 76. rođendan.

Kada je 1985. godine patio od ozbiljnih posljedica zapaljenja pluća, Hokingova tadašnja supruga je odbila prijedlog doktora da se razmotri njegovo isključivanje sa aparata za održavanje u životu. On se tada nalazio u komi, koja je bila izazvana lijekovima, u jednoj bolnici u Ženevi. 

- Doktori su mislili da se neću povratiti iz kome, pa su predložili Džejn (Jane) da isključe aparate. Ona je to odbila. Insistirala je da me vrate u Kembridž. Naredne dvije sedmice intenzivne njege bile su najteži period mog života - ispračao je Hoking u dokumentarnom filmu o sebi iz 2013. godine.

Hokingov slučaj je, po svemu sudeći, rijedak izuzetak kada je riječ o njegovoj bolesti koja mu je dijagnosticirana kada je imao samo 21 godinu. Doktori mu nisu davali šanse da će dočekati ni 25, a on je jučer napunio 76 godina. 

- Upravo zbog toga što bi svaki dan mogao da mi bude posljednji, ja stalno imam želju da iskoristim što više mogu iz svake minute - istakao je Stiven Hoking u dokumetarnom filmu "Hawking: Brief History of Mine".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.