Bizarne stvari iz prošlosti koje danas smatramo normalnim

Avaz.ba
12.01.2018 12:42
A
A
A

Ljudi su odavno shvatili da im je potreban sistem kazni kojima će se disciplinovati “nepoželjno ponašanje”, a u srednjem vijeku su takve kazne bile užasne.

Naime, prije nekoliko stotina godina, u srednjovjekovnoj Evropi, društveno prihvatljivo ponašanje podrazumijevalo je stvari kakve su danas nezamislive. Ko ne bi poštovao pravila, bio bi naajstrože kažnjen.

Igranje tenisa (ukoliko ste siromašni)

Zakonom iz 1495. godine, dječacima koji nisu bili plemići bilo je zabranjeno da igraju tenis, jer se smatralo da se na taj način podstiče kockanje. Zakoni su se primjenjivani tokom cijele godine, izuzev Božića, a čak i tada su smjeli da se igraju isključivo u zatvorenom prostoru, odnosno u kući svog gospodara.

Igranje fudbala

Fudbal se nije smatrao pretjerano civilizovanom igrom. Zapravo, i nije ličio na fudbal kakav danas poznajemo – na terenima je nastajao pravi rat, sa puno štete, pa čak i smrtnim ishodima. Engleski kralj Edvard II je 13. februara 1314. godine čak izdao naredbu o zabrani fudbala u Londonu. Tadašnji gradonačelnik Londona rekao je da ova igra stvara veliku gužvu i nemire u gradu, sa javnih fudbalskih igrališta čuje se velika buka, a iz toga “mogu da proizađu razna zla“. Zabrana fudbala ukinuta je 1650. godine.

Umrijeti u parlamentu

Prema anketi provedenoj 2007. godine, ovo je jedan od najblesavijih zakona u historiji, koji se, vjerovali ili ne, u Velikoj Britaniji i dalje primjenjuje. Naime, u srednjem vijeku je odlučeno da svako ko umre u parlamentu ima pravo na državnu sahranu. Sasvim je očigledno da je nekada neko od običnih podanika u to doba iskoristio neku rupu u proceduri da bi obezbijedio ovu privilegiju nekom bližnjem, tako da je ubrzo donesena odluka da je umrijeti u parlamentu strogo zabranjeno.

Udati se bez dozvole gospodara

Strašan zakon koji ukazuje na to koliko je loše biti na samom kraju društvene hijerarhije. Naime, u to vrijeme mogli ste da zapadnete u velike nevolje ukoliko biste se udali bez znanja svog gospodara. Međutim, to nije najgore od svega. U slučaju smrti supruga, gospodar bi u kratkom periodu pronašao svojoj sluškinji drugog muža, a ko nije želio da sarađuje bio bi najstrože kažnjen.

Ukrasti mrtvog kita

Ovaj zakon ima više smisla kada shvatite da je srednjovjekovna palata u osnovi bila sve. A kitovi su, očigledno, bili na meniju – ali samo za kralja i kraljicu.

Pranje ovaca

U slučajevima iz 1200-ih godina koje je zabilježio Nejtan Belofski u svom djelu “Knjiga čudnih i radoznalih pravnih neobičnosti”, cijelo selo, posluga i ostali, bili bi kažnjeni ukoliko ne bi oprali gospodarovu ovcu. Vjerovatno se iza svega toga krije neka priča, ali nažalost niko nije ostavio nikakve detalje.