Zašto kažemo “pije kao smuk”?

Avaz.ba
13.01.2018 12:09
A
A
A

“Pije kao smuk” jedna je od izreka koje naš jezik čine bogatim i specifičnim. Neke fraze koristimo u svakodnevnici, znamo “za šta služe”, ali ne i kako su nastale, ili objašnjenje šta zapravo znače.

Ovom korpusu pridružuje se još jedna učestala fraza, a to je pijan kao smuk (pije kao smuk). 

A ko je taj smuk kojeg u našoj tradiciji proglasismo opasnim pijancem? Poznato je da je smuk vrsta neotrovne zmije iz porodice smukulja (na latinskom Colubrinae) koja se još naziva i kravosica (RMS).

Te zmije poznate su i po tome što se „prilijepe“ za domaće rogate životinje, najčešće krave, pa im sisaju krv (otuda i naziv kravosica, odnosno kravosis), što je, kako je narod vjerovao, dovodilo do toga da kravama nazaduje mlijeko. To njihovo sisanje, ili „pijenje“, izgleda da je toliko utjecalo na domaćeg seljaka da je i pijanstvo alkoholom morao uporediti sa smukovom željom za krvlju.

Dragana Mršević Radović, autorica knjige “Frazeologija i nacionalna kultura”, podsjeća nas još i na izraz mokri brat (mokra braća) u značenju „pijanac“, s obzirom na to da onaj koji upija tečnost postaje sasvim vlažan, tj. mokar.