LIFESTYLE

Otkriven veliki misterij najstarijeg svjetskog čuda: Keopsov tron sastavljen od meteora?

Avaz.ba

13.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Misteriozna ogromna šupljina, dužine barem 30 metara, koja je otkrivena u Velikoj piramidi u Gizi mogla bi sadržavati ‘željezni tron’ napravljen od meteoritskog željeza.

Arheolozi smatraju kako je tron postavljen tamo kako bi pomogao faraonu na njegovom putu u sljedeći život, piše "Daily Mail ".

Misteriozna šupljina 

Ogromna šupljina otkrivena je početkom novembra 2017. u sklopu projekta skeniranja piramida pomoću radiografije i 3D rekonstrukcije, no arheolozima još nije jasno čemu je taj prostor služio. Šupljina je oblika hodnika i mogla bi se još protezati u vis unutar piramide.

Keopsova piramida, napravljena oko 2550. godine prije nove ere, jedan je od najvećih i najkompleksnijih spomenika u historiji arhitekture. Ima tri poznate unutrašnje prostorije, kojima se može pristupiti kroz uske tunele, od kojih se jedan, prije dolaska u kraljičinu pogrebnu komoru, iznenada naglo širi i diže kako bi formirao tzv. Veliki galeriju koja vodi do kraljeve komore. 

- Novootkrivena prostorija nalazi se iznad galerije, ali nema praktičnu funkciju ‘smanjenja težine’ nad njom, jer je krov galerije već građen posebnom tehnikom upravo zbog toga - kaže Đuljio Malji (Giulio Magli), direktor Odjela matematike i profesor arheoastronomije na Politecnico di Milano, koji dodaje kako promatranjem trona kraljice Heteferes, koji je pronađen u komadim i kasnije rekonstruiran, možemo pretpostaviti kako bi taj tron trebao izgledati. 

Radi se o niskom stolcu od cedrovine prekrivenim zlatom i keramikom. Keopsova bi mogla biti slična toj, samo pokrivena i tankim željeznim pločama. 

Željezo palo s neba

- Postoji moguća interpretacija, koja se dobro slaže s onim što znamo o egipastkim pogrebnim religijskim običajma navedenim u drevnim zapisima - kaže Malji. 

- U tim se zapisima navodi kako će faraon, prije nego što dosegne zvijezde sjevera, morati proći kroz “vrata neba” i sjesti u svoj “željezni tron”.

- Jasno da to ne bi bilo topljeno željezo, već meteoriotsko željezo, koje je palo s neba u obliku željeznih meteora (a koje je specifično po tome da sadrži visoki postotak nikla), baš kao što se i spominje u zapisima - kažu naučnici.

Egipćani su koristili meteoritsko željezo za izradu predmeta dizajniranih posebno za faraona, uključujući i poznati Tutankamonov bodež.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.