LIFESTYLE

Svakodnevne stvari koje bi uskoro mogle nestati

( Arhiv)

Avaz.ba

16.1.2018

Neke od ovih stvari svakodnevno koristite, a uskoro će zauvijek nestati!

Katanac

Katanci i ključevi za 20 do 30 godina postat će prošlost. Sve će se otključavati karticama, a automobili sve više u upotrebu stavljaju prekidač umjesto ključa.

Zlato

Zalihe žutog metala polako nestaju s naše planete. Štednja u zlatu uveliko opada, a očekuje se da će pasti još 15 do 20 posto u sljedećih deset godina, piše Večernji.hr.

Potpis

+Ono što od pradavnih dana označava neku osobu i za njom ostaje gotovo zauvijek, uskoro odlazi u historiju. Ručne potpise sve više zamhenjuju glasovne identifikacije, identifikacija očiju i otisak prsta.

Zastoj u saobraćaju

Dobra vijest za većinu vozača je da će čekanje u saobraćaju u budućnosti potpuno nestati. To će se vjerovatno dogoditi kad upravljanje automobilima postane potpuno automatizovano i senzorski upravljano.

Šećer

Odlična vijest. U budućnosti će naučnici uspjeti da pronađu zamjenu za šećer, a ako i ne uspiju, dijabetičari će imati mogućnost da ugrade revolucionarne ćelije u pankreas i da pobijede bolest.

Novac

Kroz 50 godina moguće je da će plaćanje fizičkim novcem potpuno nestati! Sve će se plaćati internet bankarstvom ili kriptovalutama.

Radnici

Uskoro će sve radnike u restoranima brze hrane zamijeniti "touch screen" aparati za naručivanje hrane. A hranu će nam donositi roboti.

Daljinski

Koliko ste puta zaboravili gdje ste stavili svoj daljinski, pa ste ga pronašli u kupatilu? To će uskoro postati prošlost jer će s napretkom tehnologije sve funkcionieati na dodir pametnih telefona ili zvučnim naredbama.

Punjač

Dobra vijest je da više nećete morati da pozajmljujete punjač ili da kupujete novi kad ga izgubite. Sve više mobilnih puni se preko bluetootha, wi-fi-ja i beskontaktnim povezivanjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.