LIFESTYLE

Brod prodao 2005., umro prije četiri godine, a računi stižu

Zadarski.hr

18.1.2018

Dok Ministarstvo mora i saobraćaja nije unaprijedilo sastav obračuna naknada, opomene pred zapljenu nisu stizale, sad već pokojnom, Dinku Staničiću iz Baške Vode.

Barku je prodao prije 13 godina, ali koverte s logom ministarstva od 2015. poštar uručuje njegovoj unuci Lei. Unutra budu po dvije uplatnice – naknada za sigurnost plovidbe i naknada za upotrebu pomorskog dobra. A ni pomorca, ni barke, ni veza.

Lea ih sprema po godinama i datumima jer tako joj je savjetovao, kaže, onaj ko je prije tri godine podigao slušalicu telefona za upite građana, naznačenog na poleđini prve pristigle uplatnice, piše Zadarski.hr.

- Djed je barku prodao 2005. godine, umro prije četiri, a račune imam za 2015., 2016. i 2017. godinu. Za 2014. godinu nemam, ne znam je li dolazilo jer nismo živjeli na ovoj adresi. Rekli su nam da možda barka ili vez nisu odjavljeni s njegovog imena u sistemu, i da pošaljemo izvod iz ureda umrlih, smrtni list ili kopiju ostavinske i da račune ignoriramo. To je bilo prije tri godine. Poslušali smo ih. I sad su nam poslali opomenu pred zapljenu. Opet na njegovo ime - kazala je Lea.

Iz Ministarstva kažu da su s ciljem ažuriranja podataka u elektroničkim upisnicima preduzeli niz mjera. Izdvajaju da je prije dvije godine objavljen javni poziv kojim se vlasnike plovila poziva da dostave OIB i prijave promjene prebivališta.

- Ove mjere imaju određene rezultate, međutim još uvijek postoji značajan broj plovila s neažurnim podacima, pa bismo i sada željeli da iskoristimo priliku za podsjećanje vlasnika koji to nisu učinili, da dostave svoj OIB lučkim kapetanijama i ispostavama – pozivaju iz Ministarstva.

Lea je, kaže, još pre tri godine poslala dokumente koje su tražili.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.