LIFESTYLE

Morska grobnica kojoj nije moguće prići

Agencije

Avaz.ba

18.1.2018

Luka Nemo u udaljenom dijelu Tihog okeana predstavlja groblje vasionskih letjelica na kojem je "sahranjeno" ukupno 260 svemirskih tijela.

Ova luka bi jednog dana mogla da bude jedno od najzanimljivijih mjesta na svijetu za ronioce i avanturiste, navode naučni portali.

"Nemo" predstavlja najudaljenije mjesto na Zemlji od ljudske civilizacije.  

Svemirski brodovi ovdje se potapaju na dubini od četiri kilometra, bez ikakve šanse da ih ronioci pronađu.

Morsko groblje zauzima površinu od 17 miliona kvadratnih kilometara, a ostaci svemirskih letjelica razbacani su na velikoj međusobnoj udaljenosti. U ovoj zoni je takođe zabranjena plovidba.

Prva svemirska letjelica potonula je u svoju morsku grobnicu 1971. godine, a najveći broj njih dolazi iz Rusije (i Sovjetskog Saveza) - čak 140, uključujući i čuvenu svemirsku stanicu "Mir".

U ovom morskom grobu nalaze se i olupine pet teretnih svemirskih brodova evropskih agencija, šest japanskih teretnih brodova i raketa američke firme Spejs Eks.

"Sahrana" neupotrebljivih svemirskih letjelica izvodi se u potpuno kontrolisanim uslovima kako bi se izbjeglo stvaranje kolateralne štete, a svemirske letjelice se u Tihom okeanu nikada ne potapaju u jednom dijelu. 

Twitter

Svemirski brod se izbacuje iz orbite, a putanja njegovog pada se izračuna tako da sleti u "okeanski pol nepristupačnosti".

Male letjelice nikada ne prežive ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu jer potpuno izgore.

Kada je riječ o većim, one se raspadnu, a dijelovi završe u luci Nemo.

Ipak, ponekad se dešavaju neplanirane i potencijalno opasne nesreće.

Tako su 1979. godine ostaci prve i jedine američke svemirske stanice Skajlab promašili metu i srušili se u zapadnom dijelu Australije, gdje su njeni dijelovi pronađeni i izloženi u lokalnom muzeju.

Drugi incident dogodio se sa sovjetskom stanicom Salut-7 1991. godine, kada su neki od njenih ostataka pali na teritoriju Argentine.

U ovim incidentima nije bilo žrtava. Astronom Dejvid Vajthaus (David Whitehouse) kaže da će Međunarodna svemirska stanica u slijedećoj deceniji biti deaktivirana i pažljivo spuštena u luku Nemo.

Spuštanje te stanice, koja je teška 450 tona (četiri puta više od stanice "Mir") bit će "spektakularan prizor", ističe Vajthaus.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.