LIFESTYLE

Kašljala pa slomila rebro: Doktori su ostali u čudu kad su je vidjeli

( Arhiv)

Avaz.ba

21.1.2018

Jedna 66-godišnja žena iz Masačusetsa kašljala je toliko snažno da joj je od naprezanja puklo jedno rebro, stoji u novom izvještaju u naučnom časopisu “New England Journal of Medicine”.

Neimenovana gospođa potražila je ljekarsku pomoć nakon što se više od dvije sedmice borila sa suhim, neproduktivnim kašljem. Ljekarima se, osim toga, požalila na bol na desnoj strani tijela, gdje je imala masnicu koja se protezala od završetka rebara do kuka, piše "Daily Mail". 

Pregled CT-om otkrio je prelom na devetom rebru, zbog čega se pojavila masnica i zbog čega je trpjela bolove, ali i hijatalnu herniju (protruziju gornjeg dijela želuca u grudni koš kroz dijafragmu), koja je nastala kao posljedica pucanja rebra.

Prva dijagnoza koju su ljekari postavili bio je grip, ali kako joj se stanje nije popravljalo, vratila se doktoru. Bila je pozitivna na veliki kašalj, infekciju disajnog sistema, iako se osam godina ranije vakcinisala protiv te bolesti.

Veliki kašalj, pertusis ili magareći kašalj zarazna je bakterijska infekcija pluća i disajnih puteva. Prvi simptomi su slični prehladi, poput curenja nosa, crvenila očiju, bola u grlu i lagano povišene temperature. 

66-godišnjakinja je nakon dijagnoze dobila antibiotike, a poslije operacije se potpuno oporavila.

Vijest o ovom slučaju objavljena je u "New England Journal of Medicine" samo nekoliko dana nakon što su britanski ljekari upozorili da se ne blokira protok vazduha kroz usta i nos kod kihanja zbog slučaja 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta, pokušavajući da zaustavi kihanje. Suzdržavanjem je razderao meko tkivo u grlu zbog čega je došlo do rupture ždrijela.

( Printscreen)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.