LIFESTYLE

Engleska: Pronađeni ostaci izgubljene vikinške vojske

(Foto. Agencije)

Avaz.ba

7.2.2018

Ostaci izgubljene vikinške armije iz devetog stoljeća, ključne za formiranje engleske države, otkriveni su u Reptonu u Derbiširu. 

Kraj Crkve Svetog Vinstana pronađeno je oko 250 skeleta za koje se vjeruje da su dio takozvane velike paganske armije, koja je harala Engleskom od 865. do 878. godine.

- „Velika paganska armija“ nije ostavila nikakav trag, ali izgleda da smo ga konačno pronašli - kaže Ket Džarmen (Jarmen), arheolog s Univerziteta u Bristolu.

Vikinzi su u to vrijeme od pljačkaških grupica postali velika osvajačka sila, koja je uzdrmala tadašnja anglosaksonska kraljevstva, ali je na kraju poražena.

- Uništenje anglosaksonskih kraljevina, stvaranje vikinške države, pa odgovor i pobjeda kralja Alfreda ključni su događaji u nastanku Engleske. Međutim, zbog nedostatka fizičkih dokaza dosad se tome nije posvećivalo dovoljno pažnje - kaže Džarmen.

Masovna grobnica sa ostacima 264 tijela pronađena je još osamdesetih godina, ali je tek sada utvrđeno da su kosti zaista iz devetog stoljeća, prenosi Kurir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.