Osam opasnih životinja koje na prvi pogled ne izgledaju tako

Avaz.ba
09.02.2018 14:00
A
A
A

Životinjsko carstvo je veliko i bogato ogromnim brojem različitih životinja. Možemo ih kategorisati po veličini, inteligenciji, dužini krzna, agresivnošću, i ostalo, ali suočeni s opasnošću, svi oni mogu postati apsolutno smrtonosni.

Ovo je popis nekih takvih životinja, koje se kreću od dubokih plavih okeana do najviših planina.

Slonovi

Ako pogledamo samo veličinu jasno je da se ove životinje trebamo plašiti. Kada su ugroženi slonovi doživljavaju epizode bijesa. Prema nacionalnoj geografiji, slonovi ubijaju više od 500 ljudi godišnje.

Otrovna žaba

Mnogi ovu žabu smatraju najljepšom na svijetu, međutim, ne morate biti genij da shvatite da ne biste trebali dirati nešto što je rijetko i svijetlo obojeno. Zapravo, ova žaba je jedno od najotrovnijih stvorenja na planeti. U njoj ima dovoljno otrova da bi ubije deset odraslih osoba.

Hobotnica

Ovo je još jedno rijetko i svijetlo stvorenje koje ne biste trebali dirati. Izgleda lijepo, ali je i jedna od najsmrtonosnijih životinja. Mijenja boju dijelova svog tijela na svijetlo plavu kada osjeća strah.

Spori loris

Spori loris je jedan od retkih otrovnih sisara. Popularni su u nelegalnoj trgovini ljubimcima, mada mnogi ne znaju da bi trebalo da se čuvaju otrova, koji loris ispušta iz laktova. Kada je ugrožena, životinja uzima toksin u usta i miješa ga sa pljuvačkom. Nakon toga oliže svoje krzno da bi otjerala napadače. Otrov može uzrokovati smrt anafilaktičkim šokom.

Kazovari

Ova prekrasno obojena ptica može skočiti preko 3 metra u zrak i trčati 30 km / h. Na taj način ne možete pobjeći od nje.

Puter riba

Ona postaje živi mjehur čim osjeća opasnost, a u svom punom obliku, ona pokazuje sitne bodlje koje ubrizgavaju tetrodotoksin u svog napadača (žrtve). Ima dovoljno tog toksina da ubije odraslu osobu.

Nilski konj

Nilski konji su izuzetno teritorijalni i ubijaju svakoga ko im se približi. Ne love da jedu, jer su biljojedi, ali imaju ugriz do 6000 kg, dovoljno da izrežu osobu na pola jednim ugrizom.

Polarni medvjed

Saglasnost stručnjaka je da je polarni medvjed najveći mesožder u životinjskom kraljevstvu, ali neki vjeruju da Kodiak nosi veću ulogu. U oba slučaja, ne želite se približiti tim životinjama, ako to ne morate, neće loviti da jede.

Više o:

životinje opasne