LIFESTYLE

Zašto je ukrajinski milijarder kupio palatu u Njujorku za 90 miliona dolara u istoj ulici gdje već ima ogromnu vilu

( Facebook)

Blic.rs

17.2.2018

Ukrajinski oligarh i najbogatiji čovjek u Velikoj Britaniji, navodno je kupio palatu vrijednu 90 miliona dolara na Menhetnu, i to u ulici u kojoj već posjeduje nekretnine.

Ser Leonard Len Blavatnik  kupio je ovu nekretninu u Ulici 19. Istočnoj 64 u neposrednoj blizini Central parka i za to je izdvojio rekordnu sumu novca. U njoj je sve do prodaje bila smještena Vildenštajnova (Wildenstein) umjetnička galerija.

Želi kontrolirati cijeli blok

- On želi da kontrolira čitav blok - izjavio je izvor blizak "New York Posta", pošto Blavatnik već posjeduje kuću u istoj ulici kupljenu 2007. godine za 50 miliona dolara, a galeriju je držao na oku dugi niz godina sve dok je konačno nije preveo u svoje vlasništvo.

Godine 2016. Blavatnik je uputio niz optužbi na račun bivšeg vlasnika galerije Davida Vildenštajna da je koristio svoje veze u gradskoj vijećnici u namjeri da poveća cijenu nekretnine, pa su tako njih dvojica završili i na sudu.

Međutim, sudija je srušio optužbe uz komentar da sud odbija da povjeruje da je kompanija "Warner Music Groip" zaista vjerovala da usmeni dogovor o kupoprodaji može da bude obavezujući ugovor za prodaju.

Deset mjeseci poslije toga, investicioni fond iz Kine  otkupio je ovu građevinu za 79.5 miliona dolara što je bila rekordna suma, kao i ova koju je izdvojio Blavatnik, koji je konačno ponosni vlasnik 25.000 kvadratnih metara rezidencijalnog prostora. 

Lista nekretnina u luksuznim dijelovima Njujorka u njegovom vlasništvu je zaista impozantna, pošto uz dvije već spomenute, ovaj Ukrajnac rođen 1957. godine posjeduje i najširu kuću u Njujorku, kao i velelijepnu rezidenciju u luksuznoj zgradi na Petoj aveniji za koju se mediji šale da ju je kupio "čisto da ima gdje da okači šešir".

Što se tiče njegovog života, priča se da se sa aktuelnim predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom nije čuo od 2000. godine, kao i da uopšte nema nikakvu ulogu u ruskoj politici.

Ko je Blavatnik?

Ovaj britansko-američki biznismen ukrajinskog porijekla, investitor i filantrop kupio je "Warner Music Group" za 3,3 milijarde dolara 2011. i od tada mu finansije idu uzlaznom putanjom. U istoj godini je preuzeo kompaniju "LiondelBasel" pogođenu finansijskom krizom, a kroz tri godine je uspio da uloženi kapital i upetostruči.

Prema podacima Biznis insajdera iz 2016. godine, na listi 50 najbogatijih ljudi na svijetu, on zauzima 42. mjesto kada je vrijedio 16,7 milijardi dolara.

Danas, prema Forbsu, njegova "težina" iznosi 20,6 milijardi dolara.

Blavatnik je i ponosni vlasnik prestižne titule "Ser" koju mu je dodijelila kraljica Elizabeta (Elizabeth) u čast njegove filantropije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.