LIFESTYLE

Ispovijest: Moj mali penis mi je uništio život

The Guardian

11.3.2018

Vječno pitanje svakog muškarca glasi "je li veličina bitna".

Odgovor na to pitanje na svojoj je koži, doslovno, osjetio jedan čitalac uglednog engleskog The Guardiana, koji se u pismu kolumnistici ovog lista Analisi Barbieri požalio da mu je njegov mali penis uništio život.

Ovo je njegova ispovijest:

"Moj ljubavni život bio je niz odbijanja koja su se temeljila na mom manjku samopouzdanja za fizičke atribute (visok, razumno privlačan, bistar, duhovit, brižan, ali s malim penisom). Bio je to udarac za ego, smijali su mi se zbog toga. Izbjegavao sam ljetovanja, svlačionice, čak sam bježao s faksa kako bi izbjegao poniženja.

Kada sam se preselio u glavni grad, dogodilo se čudo. Dvije žene s kojima sam se sprijateljio odlučile su prenoćiti kod mene preko vikenda, na različite dane. Ko sam ja da im kažem ne?

Bile su dražesne i osjećao sam se sigurnim. I, začudo, želje su nastaviti s tim. Bilo mi je to najljepše vrijeme, no nakon četiri godine ljubavnog trokuta sve se raspalo. Lagao sam, varao i štetio svima oko sebe sve dok nisam potpuno izgubio samopoštovanje, prijatelje i posao. Više nisam bio ista osoba.

Vratio sam se jednoj od te dvije žene, no stvari više nisu bile iste. I sada sam ovdje, 30 godina kasnije s nizom nezanimljivih poslova, u nesretnom braku, penzionisan, lošeg zdravlja i s jedinim pozitivnim uspomenama otprije 35 godina. Sada sam u 60-ima i dosađujem se do bola. Pokušao sam se priključiti klubovima i volontirati, no to mi ne daje ono što mi treba (kada bih samo i sam znao što bi to bilo). Svake se noći molim da se ujutro ne probudim jer nemam hrabrosti sve okončati. Što da radim?', stoji u pismu.

Guardianova kolumnistica Barbieri poručila mu je u svom odgovoru da umjesto da za sve što mu je u životu pošlo krivo krivi veličinu svog penisa, radije otkrije u čemu leže pravi problemi.

"Ismijavanje nečega kao što je veličina genitalija sigurno je traumatizirajuće. No, pitam se o tačnosti vašeg opisa veličine. Nakon svega, četiri godine su se dvije žene borile za vas. U pismu ste napisali da ste se tada osjećali sigurno, što znači da se inače u životu niste tako osjećali? Ako je tako, možda morate otkriti otkuda dolaze takvi osjećaji?', napisala mu je Barbieri koja je u vezi njegovog slučaja zatražila i savjet psihoanalitičarke Susan Godsil.

Rekla je da je psihoanalitičarku iznenadilo kako su njegova 'najbolja sjećanja' vezana uz nešto uzbudljivo, ali prazno, a ne za nešto što se gradilo i što ima neku vrijednost.

"Ponekad najobičnije stvari pružaju najbogatije uspomene. Kod vas toga nema, ili je uzbuđenje ili katastrofa", komentirala je psihoanalitičarka i postavila mogućnost čitateljevog preseljenja iz grada u mjesto u kojem bi za njega bilo više života i ljudi, piše Guardian.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.