Foto: Ilustracija

ZANIMILJIVOSTI Ustaljen izraz

Kako je nastao izraz "mlatiti praznu slamu"

Autor: CDM
13.03.2018 18:31
A
A
A

Izraz "prazna slama" označava nešto bezvrijedno, nešto što se odbacuje. Zašto baš prazna slama?

Nakon vršidbe žita, kad se izdvoji korisno hljebno zrno, ostaju samo prazni klasovi i sasušene žute stabljike, koje nemaju nikakvu funkciju. Otuda povezivanje nečeg bezvrijednog i nekorisnog s praznom slamom.

Ali, o kakvom mlaćenju slame je ovdje riječ? Zašto se ona mlati?

Ranije se žito nije vrhlo pomoću vršalica ili kombajna, nego pomoću konja i mlaćenjem. Nakon žetve snopovi su se donosili na gumno i polagali oko jednog stuba. Onda su se za taj stub vezivali konji, koji su išli ukrug i kopitama krunili klasje te odvajali zrno od stabljika. Tako se dobivalo čisto zrno.

Međutim, oni koji nisu imali konje snalazili su se drugačije – rukama su mlatili požnjeveno žito i na taj način odvajali zrnevlje od klasja. Za to su koristili spravu koja se zvala mlatilo, mlatka, mlatac ili mlatač.

Budući da se tako dobivalo puno zrno, ovaj posao imao je svoju svrhu, bio je smislen. Međutim, mlatiti po praznom snoplju, od kojeg je ostala samo slama bez zrnevlja, nije imalo nikakvog smisla. To je posao bez svrhe.

Prema tome je nastao ustaljeni izraz mlatiti praznu slamu, koji znači: uzalud se truditi, raditi beskoristan posao, pa od toga i – govoriti uprazno, bez smisla i svrhe.

Više o:

Zanimljivosti