ZANIMLJIVOSTI

Teorija o psećim godinama pala u vodu: Svaka pasmina drugačije stari

Index.hr

22.3.2018

Sigurni smo da većina vlasnika misli kako je jedna ljudska godina jednaka sedam psećih, ali taj podatak nije tačan. Starenje pasa i njihove godine ovise, između ostalog, o njihovoj pasmini. Brzina starenja ovisi o više faktora, a neki od njih su dob, kvalitet prehrane te pasmina. U pravilu su manji psi dugovječniji od velikih, pa će tako jedan maleni maltezer nadživjeti veliku njemačku dogu. Zbog toga je vrlo bitno paziti čime hranimo naše ljubimce.

Kada pas napuni šest godina, vrlo je važno promijeniti hranu u skladu s njegovim potrebama. Stariji psi imaju manju potrebu za energijom, a to znači da iz obične pseće hrane mogu dobiti previše kalorija te time i višak kilograma. Višak kilograma kod pasa, baš kao i kod čovjeka, može izazvati razne bolesti koje smanjuju njegov životni vijek.

Odgovoran i dobar vlasnik pazit će na ovakve stvari i mijenjati hranu u skladu s potrebama njegovog psa. Veliki psi stare polako, no nakon pete godine njihov proces starenja se ubrzava, pa će tako veliki pas u desetoj godini života imati 66 ljudskih, a mali pas 56 ljudskih godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.