LIFESTYLE

Baka iz Sibira svakog dana kliže preko najdubljeg jezera na svijetu

RSE

1.4.2018

Baka Ljubov Murohodova ima 76 godina, ali to je ne sprečava da kliza po zaleđenom Bajkalskom jezeru i to na klizaljkama napravljenim u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Sljedeći put kada se požalite na jutarnju gužvu u saobraćaju, pomislite na 76-godišnju Ljubov Murohodovu, baku iz Sibira, koja kliže po Bajkalskom jezeru na klizaljkama napravljenim davne 1943., a sve kako bi brinula o svojim kravama koje nekada odu predaleko od kuće.

Ljubov živi na farmi s kravama, kokoškama, psima i mačkom. Nakon smrti supruga ostala je sama, ali nije željela da se vrati u grad. Svakog jutra ustaje u pola šest kako bi nahranila životinje, isjekla drva i obavila sve poslove.

- Oduvijek sam voljela da kližem. Počela sam sa samo sedam godina, a klizaljke mi je napravio otac, isjekavši dijelove metalne testere koje je potom ubacio u komade drveta koje sam tada vezivala za valenke. Ne volim moderne klizaljke - u njima je hladno i krive se oko članaka”, objašnjava Ljubov čije ime u prijevodu znači “ljubav”, a prezime “ona koja hoda po moru”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.