ZBRINJAVANJE

Lijepa priča: Vatrogasci rezali šipke kafeza, oslobodili medvjedicu Mašu

24sata.hr

10.4.2018

Zatočena u betonskom zatvoru, jedini pogled na vanjski svijet za medvjedicu Mašu (Masha) bio je kroz metalne rešetke iznad njene glave.

Smeđa medvjedica stara devet godina držana je u malenom kafezu iza jednog restorana u Ermeniji, a na životu je ostala jedino zahvaljujući mršavim ostacima koje su joj bacali vlasnici, piše ''Daily Mail''.

Da bi je spasili, vatrogasci su za rezanje 2,5 centimetara debelih šipki morali koristiti velika kliješta za metal. S obzirom na to da je smeđa medvjedica iz Sirije potpuno nenaviknuta na ljudsku blizinu, veterinar ju je prvo morao uspavati da bi je uopće mogli staviti na nosila. To je bio prvi put u ko zna koliko godina da se o Maši neko brinuo.

Jedna od skoro 60 zatočenih medvjeda, Maša je u tako malom kafezu živjela godinama. Njeno zavijanje mogli su čuti posjetioci restorana, no niko nikad nije došao provjeriti šta se događa.

Maša je jedan od medvjeda koji desetljećima žive u Ermeniji u groznim uvjetima. Barem u njenom slučaju, priča ipak ima sretan kraj.

Na poziv lokalnog udruženja za zaštitu životinja, u zemlju je otišla organizacija za spašavanje divljih životinja ''International Animal Rescue'' (IAR) i izbavila nesretnu životinju.


Drže ih kao trofeje, a Maša je odvedena o specijalni centar, osnovan upravo za zbrinjavanje zanemarenih medvjeda. Tamo će biti u karanteni dok se ne oporavi, a potom prebačena u azil.

Britanska organizacija IAR do sada je oslobodila oko 30 medvjeda iz garaža i dvorišta te privatnih stanova u kojima ih bogati vlasnici drže kao trofeje.

- Saznali smo za sve te medvjede koji su u Ermeniji zatočeni bez ikakvog posebnog razloga. Tamo ih drže skrivenima u jezivim uvjetima, u prostorijama medvjedi nemaju dovoljno prostora za kretanje, a hrane ih uglavnom smećem. Neki od medvjeda koje smo spasili imali su lance vezane oko vrata - kazao je portparol organizacije.

Srećom po Mašu, u istoj operaciji spašavanja izbavljena je i njena majka, pa će njih dvije biti ponovo zajedno kada budu spremne za smještanje u azil.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.